Четвъртък, 28 март 2024

28.03.2024

Последвайте ни

На куката: Риба в Черно море ще може да се лови и без билет, за любителите

25 лева годишно е цената на билета, който заплащат рибарите за улов във водоеми на територията на страната. След като на първо четене депутатите одобриха въвеждането на такса и за любителите на морския риболов, отзвукът и реакцията не закъсняха. Вероятно билет за улов на риба във водите на Черно море няма да бъде въведен.

Предложение - да не бъде променян настоящият текст от Закона за рибарството и аквакултурите, е внесено от група депутати на ГЕРБ, сред които и председателката на екокомисията Ивелина Василева. В него е записано, че любителският риболов във водите на Черно море следва да остане безплатен и без изискване за валиден риболовен билет.

На първо четене на законопроекта преди дни депутатите решиха да бъде въведен риболовен билет и за рибарите любители и за морето, така както се плаща за улов на риба в сладководните водоеми в страната. Цената на такъв билет е 25 лева за година и 15 лв. за 6 месеца, като за децата и пенсионерите има намаление. Досега рибарите в Черно море бяха освободени от плащане на такъв билет. Допустимият улов на ден с притежанието на билет за морето се предвиждаше да бъде 5 кг, независимо от вида на уловената риба.

Идеята за промяната дойде от земеделското министерство с мотива, че морето е единственият воден обект, за който не е нужен валиден риболовен билет за любителите. Промяната целеше да направи равнопоставени любителите рибари във вътрешните водоеми в страната и тези в Черно море, така билетът, който се издаваше за вътрешните водоеми, щеше да важи и за морето. Освен това сред мотивите на ведомството беше, че липсвали данни за улова в Черно море.

Край на гратис удоволствието “за риба” – въвеждат риболовен билет и за Черно море

Въвеждането му обаче предизвика негативни реакции сред местните рибари по морския бряг, породи и сериозен дебат сред депутатите в зала дали трябва да бъде въведено такова изискване.

Депутатите предлагат и да остане сегашният режим при който в язовирите, които се стопанисват от сдружения, имат право да ловят риба само членове на даденото сдружение. Това бе въведено с наредба от 2007 г., но при представянето на законопроекта се предвиждаше да има свободни зони, в които да може да се лови риба, без да се изисква членство.

c