Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Гранична полиция отбелязва професионалния си празник

На 22 декември Главна дирекция „Гранична полиция“ отбелязва своя професионален празник. Тази година се навършват 133 години от създаването на структура за охрана на границата в следосвобожденска България, когато Народното събрание приема първия Закон за пограничната стража.

Законопроектът е внесен в парламента през 1887 г. от министър-председателят и министър на вътрешните дела на Княжество България Стефан Стамболов. Той според Стамболов е израз на осъзнатата “нужда от учредяването на особена стража, натоварена изключително с пазенето на границата.”

Законът за пограничната стража е публикуван в държавен вестник на 22 декември 1887 г. Той предвижда охраната на границите да се “извършва от една погранична стража, която се състои от конни и пеши стражари, разделени на младши и старши.” На всеки стражар се пада за охрана отрязък от граничната линия, не по-къс от два и не по-дълъг от шест километра.

Днес Гранична полиция се утвърждава като сигурен гарант на гражданските права и надеждна преграда за нарушителите на законите. Независимо от трудностите при преструктурирането на ГДГП и въвеждането на нови полицейски форми и методи за граничен контрол, службата повиши своята оперативна ефективност и недопусна срив или отслабване в охраната и контрола на държавната граница.

ГДГП гарантира пълното спазване на гражданските права и не е пречка за лицата, които желаят законно да влязат или напуснат страната, но в същото време е надеждна преграда за нарушителите на законите, противостоящи на интересите на държавата и гражданското общество.

c