Водещи новини Здраве

Добрич и Каварна – готови да предоставят жилища на командировани медици

64 общини имат готовност да предоставят жилища за медицински специалисти, които се отзоват на апела за подкрепа на своите колеги от страната. Програмата се разработва от здравното министерство, съвместно с Националното сдружение на общините в Република България и е насочена към обезпечаване на  медицински кадри там, където те липсват.

Общо 112 жилища от общинския фонд предоставят за медици общините. 40 от тях са заявили и готовност да поемат режийните разходи за настанените специалисти. В експресното допитване, проведено от НСОРБ още 19 общини декларират, че могат да обезпечат настаняване в хотели или общежития.

Сред общините, които се включват в програмата са не само големите  областни центрове сред които и Добрич, но и средни и малки общини като Каварна.

Преди дни бяха осигурени един милион лева за ремонт на бившия учителски институт, който ще стане общежитие за медицински сестри в Пазарджик. Там ще има изнесено обучение по специалността. Общините предоставят за настаняване и подходящи апартаменти в общински почивни бази, туристически хижи, общежития, общински и частни хотели.

Готовност да подпомогнат инициативата на Министерството на здравеопазването за укрепване капацитета на болниците в страната са заявили не само общини, на чиято територия има държавни или общински болници, но и такива, които не разполагат с лечебни заведения. Техните жители ползват здравни услуги на територията на други общини и това е сериозно основание за проява на солидарност в сегашната трудна ситуация.

Освен общински жилища за лекари и медицински специалисти програмата ще осигури и допълнително финансиране за заплати. Здравното министерство и НСОРБ предстои да уточнят конкретните параметри на механизма, който ще гарантира здравеопазването във всяка точка на страната в условията на пандемия.

През 2021 г. бюджетът, с който здравното министерство ще подпомогне лечебни заведения  в отдалечени и труднодостъпни райони ще бъде 45 млн. лв.  Средствата ще бъдат разпределени между 75 болници в страната.

Предстои промяна и в наредбата за специализациите, с която ще  бъде дадена възможност те да се провеждат и в общинските и някои от областните болници.

Конкретната информация по общини с данни за ведомствени жилища, които могат да бъдат веднага предоставени  за командировани, съгласно Кодекса на труда, лекари, медицински специалисти и доброволци от страната, НСОРБ е изпратило на министъра на здравеопазването.

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *