Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

Covid решение или BB?: Пилотно тестват е-МАТУРИ у нас

Явяване на матура, но без ходене до училище. Допреди няколко години подобни идеи звучаха просто като екзотична фантазия и можеше да бъдат чути единствено от IT експерти.

Версия на Биг Брадър или най-доброто решение в условия на пандемия? Отговорът зависи от функционалната надеждност на новия изпитен софтуер.

С днешна дата, идеята вече се обсъжда от просветното ведомство и IT специалисти, съобщава NOVA. Целта е в ситуация на пандемия всички изпити да се провеждат онлайн, без да е нужно училищата да отварят врати.  

Масово ли ще се преписва и как реално ще бъде контролиран изпитния процес?

Това са само два от основните въпроси, свързани с неизбежното въвеждане през следващите години на онлайн изпитите в образователната система в страната.

В образователното министерство са оптимистично настроени и разчитат на опита, който има в останалите страни в Евросъюза. Изпитите у нас също ще се генерират чрез специално разработен софтуер, успешно прилаган в редица държави като Швеция, Испания, Великобритания и Норвегия.

Пилотните тестове на програмата са планирани да се проведат след коледната ваканция на учениците - през януари 2021 година, в няколко училища в София и Пловдив. Ако резултатите са удовлетворяващи, от Министерство на образованието предвиждат през следващата учебна година учениците в цялата страна да положат първите си изцяло онлайн изпити.

Изпитният софтуер е облачно базиран и стъпва върху най-сигурната електронна среда, коментират специалистите, които са се заели със задачата да го интегрират и у нас.

„Всеки ученик и учител има електронен профил. С него влиза и се идентифицира, че той ще прави или ще дава изпит. Ученикът получава само изпитния вариант, който е предвиден за него”, споделя Александър Ангелов - един от IT специалистite, ангажирани с проекта.

При старт на изпита програмата заключва екрана на компютъра и ученикът има възможност да използва клавиатурата и мишката. Таймер ще отброява и определеното изпитно време.

Програмата ще позволява и да се спира с "пауза", в случай че рябва да ползва тоалетна или прекъсване по друга наложителна причина на изпита.

Увеличават учителските заплати и закупуват още 80 000 лаптопа

Втора английска гимназия в столицата ще е едно от четирите училища, в които ще се проведат първите тестове по новата система. Емилия Лазарова - директор на гимназията, уверява, че онлайн тестът и този на хартия няма да се различават по съдържание. Според нея, при електронния вариант преписващите ще са значително по-малко.

„Ще се дава възможност автоматично да се засичат определени параметри като време, натискане на клавиши, използвани ресурси, което няма да даде възможност за преписване, както винаги сме се опасявали. Ще има възможност и за контролиране на това, което правят учениците. ”

Един от плюсовете на онлайн изпитването е, че учениците ще получават оценките си секунди след приключването му.   

 „Изключва се другият проблем - за забавянето при проверката. Учениците сами ще видят веднага резултатите си. Разбира се, отпада и необходимостта от обяснения защо е такава оценката, защото тя е обективна”, смята директорът на учебното заведение.

Пилотните тестове на новия софтуер ще продължат няколко месеца, като в тях ще се включат близо 5 хиляди ученици в цялата страна.

Според Заповед на здравни министър, от 4 януари в класните стаи ще се завърнат най-напред учениците от начален курс /1 - 4 клас/. От същата дата, врати ще отворят отново детските градини и ясли.

c