Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

Засилени проверки по празниците за незаконна пиротехника и шофьори-нарушители (Видео)

За предстоящи интензивни проверки през идните почивни и празнични дни предупредиха от служба "Пътна полиция". Засиленото присъствие на униформени ще цели налагане на по-строг контрола за недопускане на управлението на моторни превозни средства след употреба на алкохол, наркотични вещества и от неправоспособни водачи. 

Инспектор Мария Ботева от отдел „Пътна полиция“, уточни, че екипите ще следят и особено стриктно и дали всеки един водач се е погрижил да има сключена задължителна застраховка "Гражданска отговорност". Ot KAT напомнят на шофьорите да проверят кога изтичат техните полици, и в случай на необходимост да ги подновят, както и да не си позволяват да пътуват с неизрядни документи.  

Създадена е и организация полицейски екипи да подпомагат при необходимост трафика в големите населени места. В желанието си да стигнат възможно най-бързо до определена дестинация, преди празниците, принуждава мнозина водачи да нарушават скоростните режими и правилата за движение по пътищата. От КАТ отново напомнят, че запазването на човешкия живот на пътя е отговорност на всеки един от участниците в движението.

Засилени проверки ще има и относно предлагането на незаконни пиротехнически средства и тяхното използване по нерегламентиран начин и от лица, нямащи право на това - малолетни, непълнолетни, както и на лица, намиращи се под въздействие на упойващи вещества.

Статистиката за периода на Коледно-новогодишните почивни дни на 2019 година е показателна:

  • през периода – 20 декември 2019 г. - 1 януари 2020 г. на територията на страната са настъпили 195 тежки пътнотранспортни произшествия (ТПТП), с 15  загинали и 260 ранени

Голямата част от произшестивята са:

  • блъскане на пешеходец
  • самокатастрофирало или катастрофи между превозни средства

ПРИЧИНИТЕ:

  • допуснато нарушение от водач
  • движение с несъобразена скорост
  • неправилно предприета маневра
  • отнемане на предимство на превозно средство или на пешеходец

Най-голям брой пътнотранспортни произшествия са регистрирани в районите на големите населени места.  

Само през 10-те коледно-новогодишни почивни дни на миналата година, на територията на страната са установени повече от 47 500 нарушения на ЗДвП и Кодекса за застраховането. За тези нарушения са съставени над 7300 акта за установени административни нарушения и 18 200 фиша. 

За нарушения на скоростните режими са издадени повече от 21 500 електронни фиша. 

За същия период, екипите на "Пътна полиция" са установили над 470 водачи, седнали зад волана след след употреба на алкохол, както и 170 случая на водачи, седнали зад волана след употреба на наркотични вещества и/или техните аналози.

c