Вторник, 23 април 2024

23.04.2024

Последвайте ни

Днес е зимното слънцестоене, настъпва астрономическата зима

На 21 декември 2020 година в 12.02 часа /българско време/ настъпва зимното слънцестоене и започва астрономическата зима. Слънцестоене се наричат два момента в годината, при които наблюдаемите точки на изгрев и залез престават да се движат върху линията на хоризонта. Съответстващите им два дни от годината имат екстремална продължителност, максимум при лятното слънцестоене и минимум – при зимното. Астрономически това съответства на положение на Слънцето по неговия видим път върху небесната сфера, максимално отдалечени от небесния екватор.

Слънцестоенето оказва пряко влияние върху дневното слънчево греене, а оттам върху климата. Така на различните слънцестоения съответстват различни моменти от годината, което ги прави важни за календара.

Много от културите по света и почти всички езически религии почитат слънцестоенията и равноденствията като моменти с особено значение. Тогава се устройват едни от основните календарни фестивали и се извършват важни обреди, свързани най-вече със земеделието и плодородието.

На 21 декември Юпитер и Сатурн ще участват в уникален спектакъл. Планетите ще бъдат разделени едва с 6 ъглови минути, което се равнява на 1/5 от диска на Луната. Те ще могат да бъдат наблюдавани с невъоръжено око като ярка двойна звезда.

След днес денят започва постепенно да нараства. Учените приемат зимното слънцестоене за начало на астрономическата зима, а на лятното - за начало на астрономическото лято.

c