Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

Нов британски щам на COVID-19, ще затвори ли Европа преди Коледа?

снимка: © Twitter / HarrietClugston

Ще се проведе спешна видеоконферентна среща между лидерите на Евросъюза, във връзка с новорегистрирания нов щам на коронавируса, който беше открит най-напред във Великобрирания, а по-късно днес бе съобщено, че е засечен и в още няколко страни. Това бе оповестено от водещите информационни агенции, цитиращи високопоставени служители в ЕС.  

Берлин е задействал интегрирания механизъм на ЕС за реакция на политическо равнище при кризи (IPCR), съобщи Себастиан Фишер - говорител на германското председателство на ЕС, предава БТА. 

В понеделник (21 декември) от 11 часа ще се проведе среща на ниво дипломатически представители в рамките на интегрирания механизъм на ЕС, за координирано действие на политическо равнище при кризи (IPCR). Целта на срещата е да бъдат приети координирани мерки на ниво ЕС по отношение на т.нар. британски щам на коронавируса.  

Основна тема на дневния ред е координиране на реакцията на ЕС на новата разновидност на вируса, открита във Великобритания, се казва в съобщението на германския говорител.

Контролът върху пътуванията до и от европейските страни е изцяло в правомощията на националните правителства, но Европейската комисия може да координира, да улеснява размяната на информация и да дава препоръки, припомня ДПА.

Като превантивна мярка, голяма част от страните-членки, сред които и България, вече забраниха полетите от и до Великобритания.

Въведеният частичен локдаун у нас изтича на 21 декември. От Министерство на здравеопазването вече разпоредиха кои от мерките ще отпаднат и кои ще продължат да действат от 22 декември до 31 януари 2021 година.

https://twitter.com/HarrietClugston/status/1340383304143540227?s=20
c