Бизнес Водещи новини - дясно Общество Туризъм

Километрични опашки по границите, стотици нашенци чакат с часове

снимка: AP Frank Augstein

Независимо от обявените ограничения от повечето Западно-европейски държави за затягане на мерките по време на предстоящите празници, стотици граждани на Балканите, решили да се върнат по родните си места, образуваха километрични задръствания по граничните пунктове.

В събота на границата между Словения и Хърватия са се образували огромни опашки. Шофьорите трябваше да чакат по десет часа на най-големия граничен пункт в Брегана. Подобни сцени имаше и в петък, съобщава БГНЕС, позовавайки се на информация от „Евронюз“.

Чакане по десет часа е нещо, което никога не съм преживявал досега, споделя мъж, пътуващ от Цюрих за Косово. От 30 години пътувам по този маршрут и подобно нещо не съм виждал досега. С мен пътуват децата ми. Цели семейства са блокирани. Наистина не знам какво правят на хърватската граница, оплака се той.

Хърватия затегна правилата по време на празниците, съгласно които в дните между Коледа и Нова година гражданите нямат право да напускат съответния окръг.

Сръбската РТС също съобщава за километрични опашки по границите.

Правителството в Белград въведе нови правила, съгласно които влизането в страната става само с отрицателен PCR тест или задължителна 10-дневна карантина.

Откакто бяха обявени мерките, по граничните пунктове на страната са се образували колони от чакащи превозни средства.

На граничния пункг Хоргош се чака около 6 часа, за да може да се напусне територията на Унгария и около час, за да се влезе в Сърбия, твърди изданието. Пътниците са недоволни от дългото чакане, причинено от огромния приток на превозни средства от Западна Европа.

От граничната служба твърдят, че пунктът работи с максимален капацитет, а граничната полиция и митниците си вършат работата бързо. От снощи в 19 ч. до тази сутрин от Унгария в Сърбия са влезли 12 500 човека в 3 500 пътни превозни. От четвъртък 50 000 пътници са преминали границата при Хоргош.

Подобна скупчване има и на граничния пункт Томпа-Келебия, където гражданите са принудени да чакат около три часа.

Заради епидемиологичните мерки в Унгария от 10 гранични пункта със Сърбия бяха отворени само тези при Хоргош и Келебия, а поради увеличения приток на превозни средства Унгария отвори вчера граничния пункт край Бачки Виногради, който работи денонощно.

За 24 часа през граничен пункт Батровци на границата с Хърватия в Сърбия са влезли 33 000 пътници, почти 2500 превозни средства, от които над 100 автобуса. Повечето от тях пътуват транзит и продължават до Северна Македония и Албания, както и към Косово.

Пред кореспондента на РТС те споделят, че противоепидемичните мерки не са пречка и че този брой пътници е нормален за това време на годината.

От петък, властите в Белград обявиха, че влизането на територията на Сърбия да става с отрицателен PCR тест или задължителна изолация в дома. Ограничителните мерки се прилагат еднакво както за сръбски граждани, така и за чужденци.

„Влизането в страната ще бъде разрешено само ако има отрицателен PCR тест не по-стар от 48 часа, гражданите, които нямат тест, трябва да останат в домашна изолация 10 дни, те могат да бъдат тествани в Сърбия и ако тестът се окаже отрицателен, тогава 10 дни изолацията ще престане да бъде задължителна “, се казва в заповедта на кабинета. Мярката влиза в сила от 21 декември и ще продължи да действа до 10 януари, обяви говорител на правителството.

Прави впечатление, че подобни проблеми със струпване на стотици автомобили по границите и принудителното чакане с часове за преминаване от една държава в друга по време на пандемията, когато навсякъде има затягане на мерките, се наблюдава единствено на територията на бивша Югославия.

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *