Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

Трима загинали и 18 ранени пешеходци в Добрич. Има ли маркировка и осветление?

Липса на маркировка и осветление - предпоставка за още блъснати пешеходци в Добрич

От началото на годината в град Добрич са станали 21 пътно-транспортни произшествия с пешеходци. При тях има три загинали и 18 ранени.  

Инцидентите с пешеходци през последните седмици зачестиха. Някои от тях на пешеходна пътека. В тази връзка граждани сигнализират, че на много места хоризонтална маркировка липсва. Няма и осветление в района на кръстовищата.

Про Нюз Добрич отправи запитване до Община Добрич за това кога за последно е обновявана хоризонталната маркировка.

Според отговора на администрацията хоризонталната маркировка в Добрич се полага от общинското предприятие „Комуналстрой“ от месец май до края на месец ноември при благоприятни атмосферни условия. Дейностите са свързани с възстановяване на съществуваща и изграждане на нова след съгласувателни действия със сектор „Пътна полиция“ към ОД на МВР град Добрич.

Сигнализацията на пътната настилка е пребоядисана и пред социални заведения са изградени нови 10 пешеходни пътеки. Община Добрич предвижда за следващата година /2021/ да закупи нова австрийска боя, която да е с по-голяма устойчивост и издръжливост, за да не се получава износване или триене. Предвижда се и на места, където е възможно, да се монтира -допълнително осветление за по-добра видимост.           

На въпрос дали е извършен оглед на осветеността на кръстовищата и какви мерки за намаляване на пътно-транспортните  произшествия с пешеходци са предприети от Община град Добрич или ще бъдат предприети, отговорът на администрацията гласи:

Община Добрич води целенасочена политика за осигуряване на енерогефективно улично осветление на възлови места с цел недопускане на ПТП вследствие липса на видимост. През последните две години със собствени средства Община град Добрич реализира мерки за енергийно спестяване чрез подмяна на част от системата за улично осветление на град Добрич: 

  • 2019 г. са монтирани нови LED осветителни тела по  бул. „25 Септември“ в участъка от кръстовището на път-II-97 с път-II-29  до кръстовището на ул. „Батовска“ с бул. „25 Септември“;
  • 2020 г. са монтирани нови LED осветителни тела по бул. „25 Септември“ в участъка от ул. „Батовска“ до бул. „Трети март“ и по бул. „Трети март“ в участъка от „25 Септември“ до ул. „Панайот Хитов“.

Отново през 2019 година по проект с европейско финансиране е изцяло обновено уличното осветление по ул. „Никола Петков“ и част от бул. „Добруджа“. Дейностите продължават и тази година с цялостна рехабилитация на уличното осветление по бул. „Добричка епопея“ по европейски проект.    

Освен това Община Добрич депозира в Министерство на енергетиката проектно предложение по програмата "Възобновяема енергия, енергийна ефективност и енергийна сигурност". Проектът е свързан с модернизация на системата за външно изкуствено осветление и е на обща стойност от над 583 000 лв. До настоящия момент проектът премина първи етап на оценка за административна допустимост и съответствие. Проектните дейности предвиждат подмяна на уличното осветление по четири главни пътни артерии - булевардите "25-и септември", "Добруджа", "Русия" и ул. "Батовска". При изпълнението на този проект всяка година ще бъдат спестявани над 84 000 лв. за електроенергия.

c