Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

Сдружение от Добрич иска забрана за използването на пиратки по празниците

Сдружение "Обич за обич", което се грижи за близо 200 бездомни кучета в Добрич, настоява в настъпващите празнични дни напълно да бъде забранено използването от граждани на фойерверки, пиратки и други запалителни и пиротехнически средства на открити пространства и в жилищните сгради.
Очакваната канонада от гърмежи вреди не само на хората, но и на четириногите ни приятели, които чуват 40 пъти по-силно, заяви за БТА председателят на сдружението Мария Великова.

По думите й в навечерието на всяка Коледа градовете като че ли са във "военно положение" за разлика от европейски страни, където е немислимо някой да хвърли бомбичка от терасата си.
В такъв звуков терор много домашни кучета, изведени на разходка, от ужас се измъкват от каишките си и побягват, казва председателят на сдружението. Великова добавя, че в стреса уличните кучета също губят местообитанията си, настават побоища между тях, а хора, които дори хвърлят по четириногите пиратки, предизвикват агресията им.
От сдружение "Обич за обич" смятат, че кметовете трябва да забраняват със заповеди използването на пиротехнически средства от граждани и нарушителите да бъдат санкционирани. Великова каза, че са депозирали искане за забрана и в общината в Добрич.

c