Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

Ресторант в Добрич подкрепи младежи със затруднения, опитайте вкусните им меденки

Каузата на шеф Димитър Димитров и на екипа на ресторант Walnuts Life&Food в Добрич тази Коледа е да подкрепят пекарна „Радост“ и страхотните деца, които се трудят там.

Специално за клиентите в Добрич те приготвиха уникални меденки, които могат да се закупят от ресторанта. В приготвянето им се включи и шеф-сладкарят на Walnuts Life&Food Вяра Торозова Меденките са с тегло 250 грама, на цена 13.90 лв. За заявки и поръчки, всеки може да отиде на място в ресторанта или да се свърже по телефон или във фейсбук.

Социалното предприятие във Варна - пекарна "Радост", дарява именно това - радост на 12 младежи до 29 години с различни дефицити, като им осигурява работа. Възможността за реализация на младите се осъществява по Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" по идея на Фондация "Радост за нашите деца".

След като навършат 18 години младежите с различни дефицити не могат да си намерят работа у нас. Те могат да работят специфична работа и то при съпровод от наставници, социални работници и психолози.

Младежите в социалното предприятие са преминали през обучение, част от професията "Хлебар" и "Сладкар". Те получат 560 лв. брутна заплата за 8-часов работен ден, но това, което най-много ги радва, е усещането за принадлежност, че могат да правят нещо, че са значими. Младежите получават и умения да отиват до работа и да се прибират в къщи сами, което също е част от това да бъдат социализирани в обществото.

"Бизнесът у нас няма да наеме младежи с дефицити, защото той е ориентиран към печалба.", казва Нарине Банкова от Фондация "Радост за нашите деца". Важно е младежите да се чувстват полезни от това, което правят и доволни, допълни тя. По нейните думи ще е доста трудно пекарната да работи и след приключване на проекта, но това е основната цел на фондацията. Ще се търси пазар за продукцията, а пекарната по никакъв начин няма да е конкуренция на всички останали в града.

c