Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Реставрират по проект емблемата на Добрич - Огледалната зала

Община Добрич ще кандидатства за средства за обновяване на Огледална зала „Нели Божкова“ по процедурата  на директно предоставяне на безвъзмездна финансова помощ "Изпълнение на интегрирани плановe за градско възстановяване и развитие 2014 - 2020" на Оперативна програма "Региони в растеж". Срокът за подаване на проектното предложение е краят на февруари 2021 година.                  

На сесията днес  ОбС декларира, че поема ангажимент да се осигури устойчивост на проекта за 5 години след приключването му.

Зам.-кметът Пенчо Керванов припомни, че проект за такъв ремонт е правен през 2014 година, който вече не може да бъде приложен. В началото на тази година са правени огледи на обекта и е изготвен нов, качествен технически проект.

По интериора на залата, която е емблема на Добрич, се предвижда да бъдат извършени редица мерки. Ще бъдат реставрирани гипсовите орнаменти, паркетът, таванът. Ще се ремонтира покривът, ще се изградят асансьор и санитарен възел за хора с увреждания, ще се приложат мерки за енергийна ефективност.

Уникалните виенски огледала няма да се премахват, ще бъдат възстановени орнаментите около тях.

Бившата сладкарница се преустройва в площ за детски интерактивен център.

c