Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

От днес лекарите започват да издават е-рецепти и направления, и по телефона

Издаването на електронни рецепти и електронните направления стартира от днес. Личните лекари ще могат да ги издават, след като чуят оплакванията на пациентите си по телефона – без да ги преглеждат в кабинетите си.

Една от целите за въвеждане на електронните рецепти и направления, е да се намали струпването на хора в коридорите на болниците.

Ще има преходен период, в който джипитата паралелно ще издават електронно и хартиени рецепти.

Пациентите ще могат да получат изписаните от личния им лекар медикаменти, като продиктуват в аптеката трите си имена и ЕГН.

„Модулът, който държавата имаше ангажимент да разработи, съвместно с Националния системен интегратор вече е факт и работи. Рецептите не заменят физическия преглед на лицата при общопрактикуващи лекари. Лицата продължават да минават на преглед. За всеки преглед ще се издава амбулаторен лист. Електронната рецепта само опосредства и подпомага работата на лекарите и на аптеките. Тя е средство, което улеснява и пациентите. Тя ще позволи да има много ясна информация за всички назначени и предписани лекарства, електронно отразени, ще има пълна прозрачност за това какви лекарства са предписани и назначени“. Това обяви на брифинг заместник-министърът на здравеопазването Жени Начева.

Тя уточни, че единствените случаи, в които се допуска неприсъствие на пациент в кабинета на общопрактикуващия лекар при издаване на електронна рецепта са:

  • ако лецео е заразен или карантиниран заради COVID обстановка/заболяване
  • ако човекът е постъпил като пациент в болница

„По никакъв начин издаването на електронна рецепта не трябва да се свързва с прекратяване на лечението и посещението на лица в кабинетите на общопрактикуващите лекари“, подчерта зам.-здравният министър.

ВАЖНО! Фармацевти вече предупредиха, че заради въвеждането на новия софтуер, системата ще може да заработи в пълната си функционалност най-рано след месец .

„За пациентите не би трябвало нищо да се промени – отивате на лекар, той прави съответното предписание в Националната здравна информационна система”, коментира по NOVA Димитър Маринов от Българския фармацевтичен съюз.

По думите му все още няма да можем да отидем с електронната рецепта в която и да е аптека. Това ще стане на по-късен етап. Причината е в софтуерите. Вероятно ще са нужни месеци, за да заработи системата при всички.

c