Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

Героиня от роман на Радичков гостува на гимназисти в Добрич

Специален гост в часа по литература на единадесетокласниците от Частна профилирана гимназия "Райко Цончев" в Добрич бе една героиня от романа на Йордан Радичков "Ноев ковчег". Произведението е включено за пръв път в учебната програма, а героинята е "жената от Къкринското ханче".

След едноседмично издирване гимназистите намират в село Къкрина, Ловешко, Стефка Николова - дългогодишен уредник в музея "Къкринско ханче" и я канят в часа си. Тя е била тази, за която разказва Радичков в главата "Къкринското ханче след залавянето на българския Апостол".  Случва се нещо невероятно - Марти, Лидия, Вили, Давид, Дидо, Анди и Джулиян прочитат предварително творбата, а след това чуват и в оригинал от първоизточника вълнуващия разказ за залавянето на Апостола и за пътя му до бесилото. Разказите съвпадат едно към едно, макар вече 70-годишната Стефка Николова да не е чела "Ноев ковчег" (публикуван 1988 г.) и да не познава литературния си образ. Всъщност от учениците научава, че е героиня в романа.

Провокирана от въпросите им, сладкодумната гостенка се връща назад във времето през 1981, когато е започнала да посреща гости в ханчето. На година музея са посещавали около 100 000 души. Спомня си за първата група от 500 ученици от Кърджали, за посещението на патриарх Максим, за  големия бряст в двора на ханчето - свидетел на залавянето на Апостола. С особено вълнение споделя за малък бряст, поникнал точно до плета, на който се е спънал Левски. Вярва, че брястчето сочи точното място на залавянето.

„Основното послание на Радичков е, че животът и светът могат да бъдат спасени чрез паметта. Затова всеки от нас е своеобразен ноев ковчег, в който съхранява спомени, впечатления, преживявания и съпреживявания, срещи, личности. Това правихме и ние - съпреживявахме, създавахме памет чрез среща с човек на паметта, съхранихме вълнуващ спомен”, споделят от ЧПГ „Райко Цончев”.

c