Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

ОТСЪЖДАНЕ: Мръсният въздух е отнел живота на 9-годишно момиче в Лондон

снимка: Getty Images

Британското правосъдие за първи път призна, че замърсяването на въздуха е изиграло роля в причиняването на смърт. В дългогоочаквано съдебно решение се казва, че замърсяването на въздуха е имало "материален принос" в смъртта на деветгодишно момиче в Лондон, предава AFP, цитирана от БТА.

"Моето заключение е, че замърсяването на въздуха е имало материален принос в смъртта на Ела Аду-Киси-Дебра през 2013 г.", заяви Филип Барлоу - заместник-съдебен лекар на лондонския окръг Саутуорк.

Момиченцето почина на 15 февруари 2013 г. от тежка асматична криза след три години на повтарящи се кризи и тридесетина престоя в болница, свързани с това заболяване. Ела живееше в Луишъм, на по-малко от 30 метра от южната дъга - един много натоварен път в южната част на Лондон.

Близо месец горящи отпадъци задушават Добрич, предписания и актове не помагат

През 2014 г. правосъдието установи, че Ела е починала от остра дихателна недостатъчност, предизвикана от тежка асма, а не заради замърсяването на въздуха. Но тези заключения бяха анулирани през 2019 г. и бе разпоредена нова съдебна проверка заради нови научни елементи, по-специално доклада на британския специалист по замърсяване на въздуха Стивън Холгейт, публикуван през 2018 г.

В документа Холгейт бе отбелязал, че има "потресаваща връзка" между спешните хоспитализации на Ела и пиковете на азотен диоксид и на фини прахови частици - най-вредните замърсители - в близост до дома й.

Пулмолог от Добрич: Мръсният въздух може да доведе до рак на белия дроб

"Ела живееше на ръба на острието. Това означава, че много малки промени са можели да имат драматични последици", обясни по време на едно от съдебните заседания Холгейт, който е професор по имунофармакология в университета в Саутхемптън.

Смята се, че между 28 000 и 36 000 смъртни случая във Великобритания всяка година са свързани със замърсяването на въздуха.

c