Вторник, 23 април 2024

23.04.2024

Последвайте ни

Неявяване на адвоката отложи делото срещу общинаря от Каварна Красимир Кръстев

Делото срещу общинския съветник от Каварна Красимир Кръстев за нарушаване на карантинните мерки против COVID-19 е отложено за месец февруари догодина, съобщи за Про Нюз Добрич прокурор Бонка Костадинова. Причината за отлагането е неявяване на адвоката на Кръстев. Заседанието през февруари ще бъде разпоредително – подготовка за същинското разглеждане.

Делото бе разпределено в Балчик, след като магистратите в Каварна си направиха отвод. Припомняме, че в края на юни т.г. Районната прокуратура в Каварна привлече към отговорност общински съветник, нарушил два пъти карантинните мерки. Обвинителният акт бе внесен в Районния съд в Каварна в края на септември.

В акта се казва, че на 29 април тази година подсъдимият се върнал от пътуване в Румъния, като влязъл в страната през ГКПП-Дуранкулак. Предприета била процедура по връчване на предписание за поставянето му под карантина. Той оспорил качеството, в което трябвало да бъде поставен под 14-дневна изолация. В системата било посочено, че влиза в България като шофьор на тежкотоварен автомобил. Красимир Кръстев отказал да подпише документите във връзка с изолацията си.

На следващия ден със съдействието на РУ на МВР в Каварна представител на Регионалната здравна инспекция в Добрич връчил предписанието за 14-дневна карантина на Красимир Кръстев, като то било подписано от подсъдимия. 52-годишният мъж бил предупреден за наказателната отговорност, която носи при неспазването на противоепидемиологичните мерки. Обяснено му било, че като водач на товарен автомобил има право да пребивава в кабината на камиона или на посочения от него адрес за изолация. Разяснено му било също, че може да се придвижва свободно до адреса, където е паркирал товарния автомобил при пътуване извън страната.

На 7 май при проверка на домашния адрес, посочен в предписанието от Красимир Кръстев за изолация, подсъдимият не бил намерен. Бил открит в офиса на фирмата си. Мъжът обяснил на служителите на реда, че по-късно същия ден ще пътува отново за Румъния във връзка с дейността на фирмата си. На изхода на град Шабла късно вечерта за проверка бил спрян автомобил „Ауди“, управляван от Красимир Кръстев Той заявил, че е върнат от ГКПП-Дуранкулак, като не му било позволено да напусне страната. Обяснено му било, че може да пътува за Румъния само като водач на товарен камион.

На 11 май в РУ на МВР в Каварна бил получен сигнал, че Красимир Кръстев е посетил сградата на Община Каварна. Поводът бил свързан с работата му като общински съветник. Искал да уведоми, че няма да участва в работата на комисия. Отново бил проверен адресът, на който трябвало да бъде карантиниран, и отново той не бил открит. По телефона съобщил, че е излязъл от дома си, за да отиде до аптека и че извършил това с разрешение на здравните власти. Извършената проверка не потвърдила думите на общинския съветник.

c