Вторник, 16 април 2024

16.04.2024

Последвайте ни

Кръстиха на семейство Флинтстоун птиците ему в Зооцентъра в Добрич

На известното семейство Флинтстоун от едноименния анимационен филм е кръстена двойката птици ему в Центъра за защита на природата и животните /ЦЗПЖ/ в Добрич, съобщи за Про Нюз Добрич директорът му Християн Христов. Птиците вече носят имената Фред и Уилма.

Те пристигат в Добрич без имена. От Зооцентра се допитват чрез социалните си медии до своите фенове и посетители как да се казват. В Инстаграм Елена Райнова предлага имената Фред и Уилма Флинтстоун. Има и доста други предложения – Емо и Ема, Реджи и Матилда и други.

Фред и Уилма идват в ЦЗПЖ в Добрич около 15 октомври от зоологическата градина в Стара Загора, където в момента се извършва ремонт. Те са в Зооцентъра на размножителен заем, но тези птици ще останат при нас понеже там бяха на много тясно ограждение, а тук се чувстват доста по-добре, каза Христов. Птиците ему са моногамни като вид, избират си двойка за цял живот.

„Радваме се, че получихме развита двойка, която вече е изкарвала поколение. Така че се надяваме да имаме поколение и при нас, в Добрич, което би било голям успех”, сподели директорът на Зооцентъра.

Ему са от Австралия и техният режим – цикъл на живот, на размножаване, е изцяло обърнат на птиците у нас. Размножават се сега, тъй като в родината им в момента е лято. Ему са вторите по размери птици след африканския щраус. Яйцата им са синьо-зелени.

На Фред и Уилма е направено гнездо, което от Зооцентъра се надяват да си харесат. В момента живеят във втора къща и съжителстват с кенгура. По този начин правим смесена експозиция, която представя видовете, които обитават континента Австралия, обясни директорът на ЦЗПЖ.

гнездо с яйца на семейство птици ему - wikimedia.org

c