Водещи новини - дясно Общество

Искат отлагане старта на Национално преброяване 2021

Да се отложи началото на преброяването на населението заради епидемичната обстановка, поиска председателят на Националния статистически институт Сергей Цветарски пред членовете на парламентарната Комисия по икономическа политика и туризъм.

Предложението вече е заложено в промени в Закона за преброяването на населението и жилищния фонд през 2021 г., внесен от депутати от ГЕРБ. В него се предлага срокът за изготвянето на доклада за основните резултати от преброяването да има възможност да бъде удължен с една година. Съгласно текстовете, при обявена извънредна епидемична обстановка Министерски съвет ще може да вземе решение за промяна на срока за самото преброяване, което към настоящия момент е регламентирано да започне от  0.00 часа на 22 януари 2021 г. до 20.00 часа на 15 февруари 2021 г.

“Всички сме наясно с епидемиологичната обстановка и една такава дейност е свързана с много други подготвителни дейности по време на самото преброяване. Не бихме искали да излагаме на риск живота и здравето на нашите анкетьори и на преброяваните лица. Поради тази причина се надяваме, че ще бъде прието предложението”, заяви Цветарски.

Той уточни, че не може да конкретизира с колко да бъде удължен срокът, но уточни, че преброяването не може да се отложи с една година, тъй като изискванията от Европа са то да се проведе в рамките на 2021 г.

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *