Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

Днес имен ден празнуват Даниел, Даниела, Дана, Анани

На 17 декември църквата почита паметта на Свети пророк Данаил. Той е старозаветен пророк, четвъртият от „големите“ пророци (Исая, Йеремия, Йезекил, Даниил). Произхождал от царски род и още като юноша бил отведен във Вавилон заедно с други пленени юдеи. Изучил халдейски език и мъдрост и заедно с трима другари Ананий, Азарий и Мисаил бил взет на служба в царския двор.

Данаил е известен е с това, че разтълкувал сънищата на вавилонския цар Навуходоносор II. Извършил е редица пророчества, спасил от смъртно наказание жена на име Сузана. При възкачването на Дарий на престола той бил назначен за един от тримата управители на империята. По чуден начин бил спасен от лъвовете, в чиято яма бил хвърлен заради своята привързаност към вярата в Бог - въпреки че в продължение на шест дни на лъвовете не била давана храна, зверовете не докоснали Божия пророк. Той доживял до дълбока старост.

Историята на неговия живот и на делата му е описана от самия него в свещената книга с неговото име Книга на пророк Даниил.

Този ден особено много почитат всички жени, които ще раждат и имат малки деца. Те месят питки и ги раздават на съседи, за да е плодовита годината и лесно да родят.

На този ден имен ден празнуват Данaил, Данaилa, Даниeл, Даниeлa, Дани, Дана, Данко, Анани.

c