Водещи новини - дясно Общество

РЕШЕНО: Доброволна военна служба в БГ – за мъже и жени до 40

Всеки български гражданин до 40 г., по негово желание и при условие, че отговаря на изискванията на закона, може да служи във Въоръжените сили за срок до 6 месеца. Това ще стане факт след като бъде обнародвано, след приетите днес на второ четене промени в Закона за резерва на въоръжените сили на Република България (ЗРВСРБ), съобщиха от пресслужбата на Министерство на отбраната.

С промените се създава възможност за изпълнение на срочна служба в състава на доброволния резерв. Това ще става чрез сключване на договор, който осигурява възнаграждение, здравно и социално осигуряване. С увеличаване броя на български граждани с военна подготовка ще се подобри възможността за попълване на запаса на въоръжените сили. 

Промените в закона дават възможност на работодателите да запазват персонала си, като осигуряват неплатен отпуск на служителите и им позволяват да преминат срочна служба в доброволния резерв.

Измененията позволяват и разширяване на обучението на учениците от нивата на средното образование, като придобиване на умения, свързани със защитата на родината, с оцеляване при кризи от военен характер, както и за усвояване на знания за мисиите и задачите на въоръжените сили.

С промените се дава статут и оперативна самостоятелност на Централно военно окръжие като самостоятелно юридическо лице, което ще способства за по-пълно изпълнение на функциите и задачите му, свързани с изпълнение на разпоредбите от закона.

Другата важна промяна е свързана със Закона за военноинвалидите и военнопострадалите, където се добавя категорията „курсант“. Отчита се, че в хода на своята подготовка курсантите могат да получат наранявания или заболявания, които да ги доведат до състояние на „инвалидност“, но поради липсата на категорията „курсант“ в Закона за военноинвалидите и военноспострадалите, досега те не попадаха в тази категория. 

Окончателното влизане в сила на промените ще стане факт с обнародването им в Държавен вестник.

Follow Me:

Related Posts

  1. семрал says:

    От град Добрич съм на 29 години.Къде мога да се запиша ? 0895988434 телефоният ми номер

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *