Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

Лекар от Добрич, присмивал се на Covid-19, сега призовава да се ваксинираме

Допреди два месеца неврохирургът от Добрич д-р Диян Хинков не приемал сериозно заплахата от Covid-19. Днес той е вярва, че ваксината е спасение

„Върви антиваксърска кампания, което е много глупаво. Най-големите постижения на медицината, с най-големия ефект върху човечеството, върху заболеваемостта и продължителността на човешкия живот, са две открития. Едното е ваксините, другото са антибиотиците. Нищо друго. Колкото и високотехнологична хирургия да правим, колкото и да е напреднала кардиологията, не удължават толкова средната продължителност на човешкия живот. Затова кампанията против ваксинирането е безкрайно глупава“, категоричен е неврохирургът от Добрич д-р Диян Хинков.

Не крие, че само допреди 60 дни самият той не приемал сериозно заплахата от Covid-19.

„Смеех се на този китайски вирус, но се оказа, че съм грешал. Ние сме се сблъсквали с различни видове грип, знаем как минава. Въпросът е, че при ковид нещата се развиват подмолно. Интересно е, че някои пациенти го карат леко, дори смятат, че се подобряват, и в следващия момент се налага да му правиш реанимация“, добави той. Те не умират от ковид. Истината е, че умират от усложненията от ковид.

Според него вирусът определено има връзка с коагулацията на кръвта. Първо на сестрите им направило впечатление, че като вземат кръв от такъв болен, изглежда като кръв на доста дехидратиран човек, по-гъста е. Като пускаме изследвания за киселинно-алкално равновесие, много често казват – не можем да го направим, защото кръвта е съсирена, разказва медикът.

Казва, че всички  се учат в движение. Но е категоричен, че Covid-19 е неприятна изненада. „Апелът ми е към тези като мен отпреди 60 дни, да спазват елементарните мерки – маска, когато влезеш да пазаруваш, мий си по-често ръцете, проветри си дрехите. И да не си купуват лекарства за всеки случай“, препоръчва той.

Смята, че няма причина за опасения от ваксинирането. „Не е необходимо да се притесняваме, ако ваксините са такива, както се надявам. Защото производителите са от такъв мащаб, че не биха си позволили компромис с продукта, който предлагат“, обяснява д-р Хинков.

Според него достатъчно е да се обхванат около 30% от населението, след което заболеваемостта рязко ще спадне. Но, това е критичният праг. Не е необходимо да се обхванат 100%. Прави впечатление, че една голяма част от болните – около 80%, преминават безсимптомно.

c