Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

Фалити сред млекопроизводителите – ферми в Добруджа разпродават стадата

Изключително тежко е положението на млекопроизводителите в региона на Добрич. Ферми се отказват от дейността си, фалират и разпродават стадата, защото не могат да издържат в тази тежка година, коментира за Про Нюз Добрич Ангел Йонов - изп.директор на Асоциацията за развъждане на черношарената порода в България.

„Сушата ликвидира посевите, което се отрази на дейността на нашите фермери, най-вече от областите Добрич и Сливен. Цените на фуражите, смеските, на шрота се повишиха. Стопаните не можаха да направят силаж, защото царевицата не стана. Няма и сено. Млечното говедовъдство е поставено пред дилемата дали да съществува, или не“, посочи Йонов.

Изкупната цената на млякото е ниска и не е помръдвала от доста време. Тя е 60-70 ст. за литър, някъде пада и под 60 ст. А себестойността вече отива към 80 ст. и производителите са принудени да продават под себестойност. „Фуражите скочиха с 40-50%, сено липсва, а ако го има един тон струва над 300 лева. Добрич винаги е бил район на сламите – преди години имаше слама в изобилие, даже се унищожаваше. Тази година няма слама и големите фермери купуват от вътрешността на България“, добави Йонов.

В област Добрич дейността си са прекратили доста ферми, някои от тях сравнително големи, доскоро добре работещи. Ангел Йонов даде примери с ферма със 100 животни в с.Победа, в с. Котленци имало три ликвидирани и разпродадени ферми, в с. Паскалево – две ферми с по стотина животни, в с. Бенковски кооперацията ликвидирала фермата.  

Преди една седмица от Асоциацията, съвместно с Националния говедовъден съюз, са изпратили писмо до министъра на земеделието Десислава Танева, в което очертават трагичното положение и молят за разговор с нея в тридневен срок. До момента няма отговор.

На този етап от сектора ще се въздържат от протести заради ситуацията с пандемията, но уверяват, че няма да спрат да отправят искания – следват Министерски съвет и Президентство. Фермерите казват, че е много лесно да се унищожи една ферма, създавана с години. А помощта, която оказва държавата в сектор „млечно говедовъдство“, не е достатъчна.

Четири пъти е спаднала бройката на млечните говеда. През 80-те години на миналия век в страната са се отглеждали 800 000 млекодайни крави, а сега са около 200 000 по статистика. В действителност са по-малко, защото има „мъртви души“ в някои ферми, направени само за да получават средства по програми, смята Йонов.

В област Добрич дойните крави са намалели от 50 000 на около 10 000. Има доста фермери, които отглеждат стада на много високо селекционно ниво, но към момента са на прага да ликвидират бизнеса си. 

c