Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

ОИК-Добрич решава да се прекратят ли пълномощията на съветничка от БСП

Предстои Общинската избирателна комисия /ОИК/ в Добрич да вземе решение дали да прекрати предсрочно, или не пълномощията на общинската съветничка от БСП за България Десислава Трифонова.

ОИК събира документи по казуса, възникнал след  подаден на 23 ноември т.г. сигнал от Иван Стоянов. С него се сезира Общинска избирателна комисия –Добрич, че общинският съветник Десислава Ивова Трифонова не посещава заседанията на Общинския съвет на Добрич повече от 6 месеца.

В сигнала се цитира разпоредба на Закона за местното самоуправление и местната администрация, а именно „при трайна фактическа невъзможност да изпълнява задълженията си поради заболяване за повече от 6 месеца“. По повод на сигнала ОИК поиска от председателя на Общинския съвет Мая Димитрова информация за посещенията на Десислава Трифонова на заседанията на ОбС-Добрич.

Мая Димитрова коментира за Про Нюз Добрич казуса. „Известно е, че Десислава е била в болничен поради бременност, родила е на11 септември. От месец март не е била на заседания на ОбС. Не може да е в болничен и да идва на заседания, защото пък няма да си получи възнагражданието от работодателя. Тя си е в пълното право, след като има уважителна причина.

Аз съм представила на ОИК исканата от мен информация - болнични листи и други документи, вероятно комисията е поискала и от Десислава същите документи. На тяхна база ОИК ще излезе с решение дали да й прекрати правомощията като общински съветник, или не. Тя съответно може да обжалва пред Административния съд. Чакаме решението на ОИК“, каза Мая Димитрова.

c