Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Научен пробив: Графенови структури унищожават защитата на COVID-19

Нобеловият лауреат Константин Новоселов и колегите му от швейцарския Технологичния институт в Щафхаузен (SIT) създадоха покритие на основата на графен, което деактивира 90% от структурата на новия коронавирус, грипния вирус и други патогени. Научното откритие бе обявено по време на онлайн пресконференция, проведена в централата на SIT.

"В момента работим върху създаването на нови функционални материали, които могат да реагират на промените във външната среда и да коригират структурата си, променяйки също и състава на други елементи. Опитахме се да ги използваме за борба с коронавируса, като създадохме покритие на базата на двумерни материали и полиелектролити, които могат да унищожат вирусите", сподели руският учен.

Тези материали, които са структурни форми на графен - двумерен въглерод, са способни да реагират на приближаването на частиците на новия коронавирус или други патогени и да променят структурата си по начин, който причинява разрушаване на протеиновата обвивка на вируса, предава БТА.

Първите доказателства за съществуването на графена бяха публкувани в научни издания още през 2004 г. Над 15 години по-късно той все още не е масово внедрен - нещо, което учените разчитаха да се случи, като следващата стъпка в техническото развитие на човечеството... УВИ. Все повече изследователи обаче смятат, че в най-скоро време графенът ще замести силикона в процесорите, както и в други нано структури. Той е един от най-леките и здрави материали на планетата, съставен от само един атом.

Новосъздадените от учените материали могат да реагират на приближаването на частици от новия SARS-CoV-2 или други патогени, като предизвикват промени в структурата си, водейки по този начин до промени в защитната протеиновата обвивка на патогена и последващ процес на разпад.

Ефективността на това покритие е била тествана от Новоселов и неговите колеги от SIT чрез наблюдение на взаимодействието му с разтвори, съдържащи частици на SARS-CoV-2 и различни грипни щамове. Експериментите показват, че структурата води до унищожаване на около 90% от частиците на патогените. Базирайки се на тези първи дани, учените считат, че тази форма на графен може да се използва за борба с пандемичното разпространение на инфекцията.

"Това е пример как взаимодействието между науката и бизнеса помага да се ускори напредъкът на лабораторните разработки до широкото им практическо приложение. Без вниманието, което заради коронавируса започна да се обръща на науката , това едва ли би било възможно", счита Новоселов.

c