Водещи новини - дясно Общество

Мечките в Зооцентъра в Добрич заспаха зимен сън

Двете кафяви мечки и трите енота, които обитават Центъра за защита на природата и животните /ЦЗПЖ/, вече спят своя зимен сън, съобщи за Про Нюз Добрич директорът му Християн Христов.

Кафявите мечки Бернадет и Костадин спят вече около месец и 10 дни. Техният сън е започнал когато застудя в началото на ноември, още преди да падне снегът. Дължи се на това, че ги захранихме много добре, посочи Христов. Захранени с дарение от риба и рибни изрезки и продукти. „Успяхме доста да засилим тяхната диета и те успяха доста да си вдигнат мазнините – с 35-40 процента над нормалното, което беше достатъчно за тях да заспят”, обясни директорът на Зооцентъра.

Бернадет или съкратено Берна е дарение от парка в швейцарския град Берн, където се отглеждат 20 мечки. Наскоро сестра й Урсула е родила и де факто Берна е станала леля. Тя е на 8 години, а Костадин или Коцето е на 7. Християн Христов посочи, че те имат най-хубавото ограждение за този вид кафява мечка на Балканския полуостров. Обитават огромно място – общо 5.5 декара. Имат изкуствена пещера за зимен сън. Живеят обаче като диви мечки и са си изкопали сами дупки в земята, в които спят. „Това нас много ни радва, това е по-добрият вариант за тяхното физическо състояние – да си запазят инстинктите от дивата природа. Което е показателно, че са добре гледани и добре хранени”, посочи директорът на Зооцентъра.

Другите животни, които спят зимен сън, са миещите мечки или енотите. Това са Пижо, Пенда и Сантино. Техният сън не се изразява в това да заспят и месеци наред да не се хранят, каза Християн Христов. Обясни, че по-скоро им се забавя метаболизмът, хранят се по-малко – веднъж в седмицата, спят доста повече. Пижо, Пенда и Сантино спят заедно в един сандък под навес, където им е сухо и топло.

Останалите животни в Зоопарка в Добрич не спят зимен сън, но има такива, които са топлолюбиви и в зимните месеци се прибират в топлоизолирани къщи, които се отопляват и се поддържа висока температура – при някои над 10 градуса, при други над 15. Това са малките сиви кенгура или валадита. В момента те са осем, през следващата година се очаква поне три от женските да родят. Отглеждат се на над 15 градуса температура.

Папагалите също са прибрани на топло в помещения с температура над 15 градуса. Те са заедно с морските свинчета и с по-малките пиленца, които са новоизлюпени. Там има и канарчета. На топло са прибрани и носатите мечета – братовчедите на енотите. Те обитават Централна и Южна Америка, ЦЗПЖ има две женски и един мъжки, които са нови животни. За тях благодарение на спонсора „Русев пласт” е изградена къщичка, която е изолирана, с термопанели, с двойна дограма. Могат да се наблюдават през предните витрини от посетителите. При тях има конвектор и вентилатор, поддържа се температура над 10 градуса.

Прибрани за зимни период са пеликани, щъркели, пауни. Всички те са топлолюбиви и не искаме да рискуваме да са на открито, каза Християн Христов.

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *