Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

15 декември – Международен ден на чая

Международният ден на чая се отбелязва на 15 декември от 2005 година насам. За първи път въпросът се обсъжда от Международния социален форум, който се провежда през 2004 година в Мумбай, Индия. Решение за датата се взема година по-късно в Бразилия.

Целта на този ден е да се привлече вниманието на обществото към проблемите, свързани с производството му и неговата търговия. Основният страх на производителите на чай е все по-агресивната политика на големите корпорации, които изкупуват суровината на много ниска цена. Освен икономическа, инициативата има за цел да популяризирането на любимата на милиони хора по света напитка.

В Индия и Шри Ланка се организират специални събития за отбелязването на деня. Другите държави, в които се празнува 15 декември, са Бангладеш, Непал, Виетнам, Индонезия, Кения, Малайзия, Уганда и Танзания.

Чаят е безалкохолна напитка, получена чрез сваряване или запарване на обработени и ферментирали листа от чаен храст (Camellia sinensis). Той е най-консумираната напитка в света след водата.

Съществуват 6 основни разновидности на чая – бял, жълт, зелен, улонг (улун), черен и пу-ер. От тях най-разпространени са белият, зеленият, улонг и черният чай. Всички разновидности се получават от едно и също растение и основната разлика между сортовете е в начина на обработката на листата. В случая с белия чай има особености и в отглеждането на растението.

Чай се нарича също напитката (отварата), приготвена от различни части на други растения (цветове, листа, плодове. Напитката се нарича билков чай, когато растението има лечебни свойства.

c