Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

Ветеринарите от област Добрич – от термометъра и слушалката до модерните технологии

Десетки ветеринарни лекари от област Добрич днес празнуват професионалния празник на ветеринарния специалист. Това са практикуващите в лечебния сектор, както и държавните служители по контрола на храните.

„Ветеринарната колегия в Добрич е съставена от знаещи и можещи хора, които уважават професията си и правят всичко възможно да издигат нивото й“, сподели пред Про Нюз Добрич зам.-председателят на областната структура на Българския ветеринарен съюз и собственик на клиника Вива Вет д-р Добрин Добрев. По думите му нормативната база е все по-взискателна,  защото в работата се спазват европейските стандарти. В много от случаите обаче тези стандарти се изпреварват, както е при обслужването на домашни любимци.

„За последните 20 години медицината на домашните любимци доби такъв растеж и развитие, каквото малко сфери могат да се похвалят. Преди 20 години започнахме с термометър и слушалки – единствените ни диагностични средства. По това време закриха Ветеринарната станция и оттам нататък всичко сме правили със собствени сили – разкрихме лаборатории и собствени диагностични звена. Навлязоха хематологичните и биохимичните анализи, развихме образната и ултразвуковата диагностика, рентгеновите изследвания са вече ежедневие, а бяха екзотика. Навлезе рехабилитацията, стоматологията на домашните любимци“, посочи д-р Добрев.

По думите му е хубаво, че ветеринарните специалисти са много, защото Добруджа е производителен район, а животновъдството – сведено почти до нулата след унищожаването на големите производствени животновъдно-фуражни бригади в началото на 90-те години, сега се възражда. Навлизат чужди инвеститори, секторът се развива – разбира се, потенциалът му е много по-голям, добави д-р Добрев.

„Най-големите трудности ни ги предоставя природата. Усложнява се патологията, появяват се нови щамове и заболявания. Много болести, типични за държавите на юг от България, вече започват да стават масови и при нас, вероятно заради затоплянето на климата. Предизвикателствата са големи“, изтъкна ветеринарният специалист.

„Ветеринарната медицина лекува най-беззащитните – животните, които не могат да си помогнат сами. Пожелавам на всички колеги да са здрави, да не губят ентусиазма и вярата в доброто, дълги години да даваме на обществото и да усещаме неговата признателност към това, което вършим. Трудът на колегите ми заслужава респект, обществото често не знае какви грижи се полагат за него. Нека завърша с една мисъл на проф. д-р Георги Павлов - създателят на  официалния статут на българската ветеринарна медицина: „Хуманният лекар лекува човека, а ветеринарният лекува човечеството.“ 

c