Водещи новини - дясно Здраве Общество

Днес празнуват над 2500 ветеринарни лекари в България

На 14 декември своя професионален празник отбелязват ветеринарните специалисти. На тази дата през 1897 година е приет Законът за санитарно-ветеринарната полиция, с което се поставя началото на Ветеринарно-медицинската служба в България.

Първият законодателен акт, с който се подсказва необходимостта от организирането на ветеринарна служба, е Временни правила за устройването на медицинско управление в България, утвърден на 11 февруари 1879 от Първото обикновено народно събрание.

Първата ветеринарно-бактериологична станция е открита през 1901 година, а през 1923 година е открит и Ветеринарно-медицинският факултет при Софийския университет. От 1924 година ветеринарните служби стават държавни.

Учредителното събрание на Българския ветеринарен съюз е през март 2008 година. От област Добрич са участвали петима ветеринари. Към момента в Българският ветеринарен съюз членуват над 2500 ветеринарни лекари от цялата страна, които са организирани в 28 областни колегии на територията на Република България, от които 1000 ветеринарни лекари практикуват с продуктивни животни.

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *