Бизнес Водещи новини - дясно Здраве Общество

ООН призова за извънредно положение заради климата на Земята

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш призова света да обяви извънредно положение заради състоянието на климата на планетата. Призивът бе отправен по време на виртуалната среща на върха, провеждаща се на петата годишнина от подписването на Парижкото споразумение за климата, съобщиха световните агенции.

“Призовавам днес всички отговорни лица по света да обявят извънредно климатично положение в техните страни, докато въглеродната неутралност бъде постигната”, заяви в обръщението си Гутериш. Той обяви, че се налага незабавно да бъдат положени огромни усилия, за да бъдат редуцирани емисиите на парникови газове с поне 45% до 2030 г. в сравнение с нивата от 2010 г.

Генералният секретар на ООН добави, че пакетите за възстановяване на икономиката, предвидени в разгара на коронавирусната пандемия, представляват възможност за ускоряване на прехода към нисковъглеродно бъдеще. Той обаче предупреди, че преходът не се случва с достатъчно бързи темпове.

“Досега членовете на Г-20 харчат над 50 процента от техните пакети за стимули и за възстановяване в сектори, свързани с производството на изкопаеми горива и потреблението, вместо да ги влагат в нисковъглеродна енергетика”, алармира Гутериш.

“Това е неприемливо. Трилионите долари, нужни за възстановяването от ковид-пандемията, са пари, които се взимат назаем от бъдещите поколения”, изтъкна генералният секретар.

“Не можем да използваме тези ресурси, неотказвайки се от политики, които обременяват нашите бъдещи поколения с огромните дългове на една разбита планета”, изтъкна той.

Антониу Гутериш – снимка UN

СВЕТОВНИТЕ ЛИДЕРИ

Джо Байдън обеща подкрепа от страна на САЩ за новите климатични цели

Избраният за президент на САЩ Джо Байдън обеща страната му да се присъедини към Парижкото споразумение за климата, още в първия ден от встъпването си в длъжност. Байдън заяви това и в писмено изявление за срещата на върха за климата под егидата на ООН по случай петата годишнина от международното споразумение за борба с глобалното затопляне.

Администрацията на сегашния президент Доналд Тръмп, която оттегли Вашингтон от Парижкото споразумение, не е представена на световни онлайн форум.

Еманюел Макрон приветства американците с “Добре дошли” заради решението на Байдън за Парижкия договор за климата

Френският президент Еманюел Макрон приветства завръщането на САЩ в Парижкото споразумение за климата. На виртуалната среща на върха за климата Макрон се обърна с “Добре дошли, добре дошли у дома!”, адресирано към САЩ и към “американските приятели”.

Той припомни, че страните по споразумението продължиха да напредват въпреки американския избор за изтегляне от него. Макрон обаче припомни трудностите, които предстоят да се преодолеят, за да се отговори на целите от това споразумение, сключеното преди пет години точно на тази дата.

“Нямаме много време пред нас и действията трябва да са незабавни, ние знаем това”, каза Макрон и изтъкна необходимостта да се “даде надеждна траектория и средства за постигане на въглеродна неутралност до 2050 г.”

Германия отпуска още близо 500 милиона евро за борба с климатичните промени

Капацитетите за производство на възобновяема енергия ще достигнат 175 гигавата преди 2022 година, Германия ще отпусне още близо 500 милиона евро за мерки в помощ на други страни за борба с климатичните промени, обяви германската канцлерка Ангела Меркел.

“Всички държави трябва да бъдат в състояние да финансират необходимите инвестиции в сферата на защитата на климата”, изтъкна германската канцлерка. Тя уточни, че средствата ще постъпят от бюджета на министерството на икономическото сътрудничество и развитие.

Меркел призова на международно равнище да се задейства процес на финансиране на мерки за борба с климатичните промени след 2020 година и това да продължи до 26-ата конференция за климата, насрочена за ноември 2021 година (COP26). Канцлерката допълни, че Германия ще изпълни обещанието си да увеличи отпусканите от бюджета средства за финансиране на мерки за борба с климатичните промени до 4 милиарда евро годишно.

Урсула фон дер Лайен: ЕС възнамерява да стане лидер

Европейският съюз възнамерява да оглави световните усилия за намаляване на въглеродните емисии, като ги намали до 2030 година с 55 процента спрямо 1990 година, а до 2050 година да ги сведе до нула. Това заяви председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

“55 процента – занапред това е визитната картичка на Европа, която е лидер в движението за климата”, изтъкна Фон дер Лайен, като изрази задоволство от приетото на Европейския съвет предложение на ЕК за ново равнище на европейските действия в защита на климата.

Ръководителката на ЕК подчерта, че ЕС възнамерява да преобрази цялата си икономика, за да съответства на климатичните цели на общността. По-специално, ЕС ускорено развива алтернативната енергетика, разработва водородни проекти и акумулатори от ново поколение, както и обновяване на жилищата за повишаване на енергийната ефективност.

По думите й обаче климатичната задача не е само за Европа – на която се падат по-малко от 10 процента от глобалните емисии. Според нея това е задача на цялото човечество и в нея трябва да се включат не само големите държави, но и градовете, неправителствените организации и всички хора с добра воля.

Папата се ангажира въглеродните емисии на Ватикана да станат нулеви до 2050 г.

Папа Франциск призова днес страните да действат за постигане на нулеви въглеродни емисии и обеща Ватикана – най-малката държава в света – да постигне целта до 2050 година.

Светият отец, който отстоява природозащитници каузи от избирането си през 2013 година, заяви на срещата на върха на ООН за климата, че градът държава с площ от 44 хектара, заобиколен от Рим, ще даде своя принос за борбата с климатичните промени.

Китай ще намали с 65% емисиите на въглероден диоксид до 2030 г. Индия е на път да изпълни целите

Китай ще увеличи капацитетите си за производство на вятърна и слънчева енергия до над 1200 гигавата до 2030 години, заяви китайският президент Си Цзинпин.

Китай има важен принос в осъществяването на Парижкото споразумение за климата, изтъкна той на виртуалната среща на върха, провеждаща се на петата годишнина от подписването на климатичното споразумение.

До 2030 година динамиката на отделяне на въглероден диоксид на единица брутен вътрешен продукт в Китай ще намалее с над 65 процента спрямо 2005 година, каза още Си Цзинпин.

По думите на китайския държавен глава след 10 години делът на потребяваната енергия от първични неизкопаеми източници в Китай ще достигне 25 процента.

Индия залага 450 гигавата капацитети за производство на възобновяема енергия до 2030 година

Индийският премиер Нарендра Моди каза днес, че страната му удвоява усилията си във връзка с чистите източници на енергия и е на път да постигне нормите за отделяните вредни газове, определени от Парижкото споразумение за климата от 2015 година.

Индия, която е една от страните, отделящи най-много емисии на парникови газове, цели да постигне 450 гигавата капацитети за производство на възобновяема енергия до 2030 година, каза Моди в обръщение на днешната среща.

източници: AFP / REUTERS / ТАСС

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *