Четвъртък, 28 март 2024

28.03.2024

Последвайте ни

Излекуван от Covid-19 осигури топла храна за Спешното отделение на МБАЛ-Добрич

От началото на седмицата дежурните екипи в Спешно отделение и ковид сектора в Многопрофилната болница за активно лечение се радват на страхотен жест. Всеки ден те получават безплатно топла храна – обяд за дневната смяна, и вечеря – за нощната.

Инициативата е на пациент, който е преболедувал Covid-19 и е бил в тежко състояние. След изписването си от болницата решил, че трябва да се подпомогнат медиците на първа линия.

„Когато излезе от болницата излекуван, той пое инициатива, заедно с масоните от ложа „Яйла“ - град Добрич, увлякоха и други свои съмишленици, което доведе до осигуряването на този топъл обяд и вечеря за дежурните лекари“, обясни началникът на Спешно отделение д-р Виолина Милкова. Инициативата се осъществява със съдействието на „Салати Веселина“ и ресторант „Албена“ към Международния колеж.

„Това е жест, благодарност, съпричастност към медиците, които работят на първа линия“, сподели д-р Милкова.

 „Самият факт, че някой казва „да, вашата работа е ценна“, е много важно“, казва началникът на отделението. Обясни, че проблемът  е, че много често медиците нямат време, за да се нахранят. Затова тя пожелала на колегите си да намерят време да хапнат. Защото на дежурство в Спешно отделение има двама лекари с две сестри и две санитарки, но те се делят наполовина. Единият екип е в ковид кабинета, а другият остава в Спешно отделение с всичката спешност – катастрофи, ранени, паднали и т.н.

Това, от което отделението се нуждае, е един фотохидройонизатор, които пречиства на над 90 % въздуха и всички повърхности от вредни микроорганизми. Идеята е той да бъде поставен в началото на отделението.

c