Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

С отворено писмо с искане за декемврийските си заплати излезе колективът на училището в Оброчище

С отворено писмо към управляващите и обществеността, с което търсят помощ и подкрепа, за да получат декемврийските си възнаграждения, излязоха учителите и служителите от СУ "Христо Смирненски" в балчишкото село Оброчище. То е адресирано до министъра на образованието и науката Красимир Вълчев, председателя на Съюза на българските учители към КНСБ Янка Такева, началника на Регионалното управление по образованието Жоро Тошков и кмета на Община Балчик Николай Ангелов.

В писмото учителите и служителите посочват, че са го написали, водени от чувството на болка, унижение, безпомощност и възмущение. Те пишат, че в продължение на години поетапно са информирали висшестоящите с писма, жалби и разговори за безумния, авторитарен режим на управление на директора Росица Тодорова Койнова.

„Години наред бяхме ощетявани - неритмично изплащане на работните заплати, неплащане на СБКО, лекторски възнаграждения, за ДТВ не сме и мислили. Диференцирано заплащане получавахме за Коледа, неотговарящо на точкуването. Оправданията бяха, че Община Балчик не ни долюбва и ни ощетява финансово. Учители бяха принуждавани да се отказват с декларации от изплащане на лекторски часове. Всяка година през септември в Списък-Образец 1 се правеха рокади така, че едни трепереха за работните си места, а приближените получаваха часове по избор”, жалват се от колектива на СУ „Христо Смирненски”.

Учителите и служителите споделят, че не се е свиквало Общо събрание, не е имало финансови отчети. Според тях моделът на управление е довел до тежка финансова криза в училището – „криза, за която явно сме виновни, защото сами понасяме последиците”.

Авторите на отвореното писмо обясняват, че проверка от експерти на Министерството на образованието и науката ги е обнадеждила, а резултатът не учудил никого - липси от сто двадесет и осем хиляди лева и куп нарушения, недопустими за един директор. „Парите за последното тримесечие на финансовата 2020 година са „потънали”. Ако имаше достойнство титулярът-директор би напуснал сам. Вместо това и до днес представя болничен след болничен. Основният въпрос е до кога?”, питат учителите и служителите на учебното заведение.  

Те разказват, че в момента директор е техен колега, уважаван от всички дългогодишен учител в училище. „Г-жа Павлина Стоянова се бори с вятърни мелници, среща отпор от институциите, които търсят отговорност за минали грешки, минали актове, минали задължения. Дават ни на съд, търсят си дължимото, и то с лихвите. Примери много. Какво биха получили от това ошушкано училище, което в момента няма средства за заплати на персонала за декември???”, споделят недоволните. Те са категорични, че всичко е резултат от небалансираната финансова политика на Койнова.

„Работим усърдно в училище със 140-годишна история, доказало своето място в образователната система на района. Поколения са образовани от достойни учители, които днес не заслужават да бъдат загърбени. В днешните трудни за всички времена очакваме адекватно отношение.

Учителят не бива да бъде унижаван, трябва да работи спокойно. Никой няма право да накърнява достойнството му!”, посочват членовете на колектива на СУ „Христо Смирненски”.

Снимка: registarnauchilishtata.com

c