Балчик Водещи новини - дясно Култура

Панагюрското златно съкровище ще гостува в Двореца в Балчик

Преди точно 71 години в България е открито едно от най-големите и най-ценни златни съкровища, прославило България по света, в света – Панагюрското. Оригиналът му ще бъде изложен в държавния културен институт „Двореца“ в Балчик през 2021 година, съобщи директорът му Жени Михайлова.

Това е един от най-ярките образци на тракийското изкуство по нашите земи. Съкровището е открито на 2 км. от град Панагюрище в далечната 1949 г., но не по време на археологически разкопки, а от трима братя. Докато работят на нивата, те случайно попадат на вкопаната на 2 метра под земята находка.

Съкровището тежи 6,164 кг. и се състои от 9 предмета от чисто злато – една фигона и осем ритона. Според изследователите, златните съдове са принадлежали на владетел на тракийското племе одриси от края на IV и началото на III в. пр.н.е. Били са използвани за религиозни церемонии, а в стила и украсата им се съчетават тракийски и елински влияния.

Най-големият от предметите представлява амфора-ритон, тежаща 1,7 кг. Дръжките на амфората са оформени като кентаври в поза на стрелба с лък. А три от каничките са изящно изработени във формите на богините Хера, Афродита и Атина. Особено впечатлителен е златният ритон, оформен като предна част на тяло на козел.

Панагюрското златно съкровище има две идентични копия. Едното се съхранява в Националния исторически музей в София, а другото – в панагюрския музей. Що се отнася до неговия оригинал – той пътува през повечето време, за да прославя тракийското ни изкуство по света.

Веднъж годишно оригиналът на съкровището се завръща у дома, в родното Панагюрище, за да ослепи жителите и гостите му със своя блясък и изящество.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.