Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

Пакистанец спечели дело срещу мълчалив отказ на ОДМВР-Добрич да му даде разрешително за пребиваване в България

Пакистанецът Акил Сарвар спечели делото по жалбата си срещу мълчаливия отказ на Директора на Областната дирекция на МВР-Добрич за предоставяне на еднократно разрешение за продължително пребиваване в България. Решението е на Административния съд в Добрич.

За историята на Акил Сарвар, който живее в Балчик заедно с българската си съпруга Гергана, Про Нюз Добрич разказа преди два месеца. Семейството има 5-годишен син. Дела се водят отдавна, тъй като Акил няма необходимата виза и е незаконно пребиваващ в страната.

Като от филм: Пакистанец и Гергана от Балчик в драматична битка да са семейство в България

В Административен съд – Добрич бе образувано дело по искова молба на Акил Сарвар срещу Директора на ОДМВР Добрич, което бе гледано на 18 ноември.

В жалбата на пакистанеца се казва, че мълчаливият отказ за издаване на разрешението създава пречка на него и съпругата му да живеят заедно в България, а това би било и предпоставка съпругата му да бъде принудена да напусне родната си страна, за да има възможност да живее с него. Този факт би затруднил упражняване на гарантираното на съпругата му право на семеен живот. Сочи се, че решаващият орган не се е съобразил, че той и съпругата му имат малолетно дете. Посочва се, че се нарушават Хартата на основните права в ЕС, Конвенцията за защита правата на детето и Конвенцията за защита правата на човешките основни свободи.

Съдът трябваше да се произнесе в едномесечен срок и решението е вече факт. Според него се отменя Мълчалив отказ за издаване на разрешение за продължително пребиваване на осн. чл. 24, ал. 7 от ЗЧРБ на Директор на ОД на МВР Добрич.

Съдът изпраща делото като преписка на Директора на ОД на МВР Добрич за ново произнасяне по искането, в 14-дневен срок от постъпване на преписката,  при спазване на указанията по тълкуването и прилагането на закона, дадени в мотивите към решението.            

Съдът осъжда ОД на МВР Добрич да заплати на Сарвар сторените по делото съдебно-деловодни разноски в размер на 510 лева. Решението може да се оспорва с касационна жалба пред Върховния административен съд на Република България в четиринадесетдневен срок от съобщаването му на страните.

Пакистанецът съди и ВАС и служба „Миграция“ за нарушение на Правото на Европейския съюз при постановяване на техни  актове. Делото е насрочено за февруари догодина.

c