Четвъртък, 28 март 2024

28.03.2024

Последвайте ни

Едва трима са дарили плазма за лечение на COVID-19 в Добрич

Само трима души са дарили до момента реконвалесцентна плазма за лечение на пациенти с коронавирусна инфекция, съобщи за Про Нюз Добрич началникът на Отделението по трансфузионна хематология /Кръвен център/ на Многопрофилната болница за активно лечение в Добрич д-р Юлияна Димитрова. Донорите са мъже на възраст 30-35 години. Те са дарили плазма за лечението на свои близки.

Припомняме, че в началото на месеца ръководството на лечебното заведение стартира кампания по събиране на кръв за производство на реконвалесцентна плазма COVID-19. Желаещите могат да дарят кръв в понеделник и четвъртък от 8 до 12 часа в часа в Кръвния център.

Явно нещо ги притеснява, така си обяснява д-р Димитрова ниския интерес към даряването на плазма. По думите й вероятно това е самата манипулация. Лекарят обясни, че тя не е по-различна от кръводаряването. Единствената разлика е в условията, на които трябва да отговарят дарителите – да са преболедували и да са минали 40 дни от последния тест.

Д-р Димитрова сподели, че пандемията се отразява на кръводаряването като цяло, през годината доста е спаднал броят на донорите. „Хората в началото се страхуваха да дойдат в болницата, спадът беше доста голям особено през лятото, когато беше пикът на епидемията при нас”, каза началникът на Кръвния център. След това постепенно кръводарителите са започнали да се завръщат, но не и както през предни години. Преди сме завършвали годината с 2 500 дарители, тази година ще са доста по-малко, каза д-р Димитрова. По думите й преобладава роднинското кръводаряване.

c