Четвъртък, 28 март 2024

28.03.2024

Последвайте ни

Днес се отбелязва Международният ден на планините

Международният ден на планината се отбелязва на днешния 11 декември. През 2003 година Генералната асамблея на ООН фокусира обръща внимание на проблемите на планинските райони и необходимостта от оказване на помощ на хората, живеещи в планините.

Всяка година международният ден на планината е посветен на различни каузи, чрез които това богатство да бъде защитено. Планините заемат почти една четвърт от земната суша, там живее около 12% от населението на земята и една четвърт от сухоземните животни.

Като следствие от замърсяването на околната среда населението на планиниските райони все по-често се сблъсква със суша, глад, увеличаване на случаите на свлачища, наводнения и други стихийни бедствия.

Климатичните промени, динамичното време и бедствията, предизвикани от тях, комбинирани с политическа, икономическа и социална маргинализация, правят планинските хора все по-уязвими към липса на храна и екстремна бедност. Докато тази уязвимост расте, миграцията в посока чужбина и градските центрове се увеличава. Тези, които остават в родните места, са предимно жени, чиято цел е да се грижат за фермите, но без възможност за финансиране, обучение и с ограничени права върху земята. Засилената миграция извън планинските райони ще доведе до неоценима загуба по отношение на запазването на екосистемите, културното, агро и биоразнообразието. Правилни политически решения и инвестиции биха могли да облекчат суровите условия за живот на планинските общности и да обърнат процеса на миграция.

В специална резолюция Генералната асамблея на ООН призовава международното общество да организира мероприятия с цел по-добрата пропаганда на значението на развитието на планинските райони.

c