Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

Министър Ангелов: Не се готвим да отваряме детските градини, чакаме още данни

„Не се готвим да отваряме детските градини. Имаме нужда от информация до края на тази седмица, за да вземем решение. Данните към момента не ни водят в тази посока“, заяви здравният министър Костадин Ангелов по време на редовния брифинг на Националния оперативен щаб.

„Хората са разделени. Някои ни вярват, други не. Едни казват, че сме либерални, а други, че мерките са твърди. Трябва да намерим баланса, който е много крехък. Остават 10 дни до 21 декември, в които трябва заедно да постигнем успеха. Нека през тези дни да загърбим политиката и пристрастията“, призова министърът.

България е на 9 място в ЕС и Европейското икономическо пространство и на трето място на Балканите по заболяемост. На 14-дневна база данните у нас са 554 случая на 100 000 души население. По смъртност сме на второ място в Европа – 27,5 на 100 000.

Голям е натискът върху системата в Ямбол, Шумен, Варна, Бургас, Сливен, Разград. Проблеми има в МБАЛ „Света Марина“ във Варна и в МБАЛ Бургас, но министърът смята, че колегите му там ще се справят.

c