Сряда, 24 април 2024

24.04.2024

Последвайте ни

Храмът в село Оброчище с апел да се дарят храни преди Коледа за бедните хора

Благотворителна коледна кампания организира Църковното настоятелство при храм "Св. Успение Богородично" в балчишкото село Оброчище. Настоятелството уведомява своите енориаши, че всяка събота и неделя до 20 декември ще набира пакетирани хранителни продукти. Те ще се раздадат на 22 декември на хора в нужда, за да се подкрепи тяхната радост на празника Рождество Христово.

Дарителите могат да предоставят брашно, олио, боб, леща, ориз, лакомства, безалкохолни напитки, ядки, захар, сол, мармалад, лютеница, маргарин или масло, сушени подправки за ястия, солети, зрънчо. Дрешки или обувки също са добър вариант.

Отец Филип Кирилов от храма се обърна към миряните с вълнуващи думи: „Мисля, че в случая са излишни всякакъв вид разяснения и поучения, защото всички родени на тази земя имат сърце и душа, за да осъзнаят случващото се. Всеки един от нас е преживявал или преживява труден момент, в който сякаш се намира на дъното, от което не може да се изтласка на повърхността. Едни успяват, но други не. Полагат всякакви усилия, търсят всевъзможни варианти, оглеждат се за очакваната протегната ръка, но... вероятно  не я виждат или все още не е протегната за тях.

Защото всъщност протегнатата ръка сме ние хората, които често благославяме, но и често нараняваме! С наближаването на Рождественските празници, нека се замислим за тези хора, по цял свят, които на Бъдни Вечер (например), няма да седнат на маса, за да споделят празника със своите близки. Затова защото, някои са изоставени, други изгонени, трети пък са кръгли сираци и си нямат нито майка, нито бащица, нито брат, нито пък сестра, а дори и родственици.

С горчивина и болка знам, че ще има много, които ще бъдат на улицата, на студа. Изложени на позора и подигравките на някои, а в същото време и без залък хляб. Пожелавам на всички нас да бъдем от тези, които подават не само ръката си, но и сърцето си, без замисляне за своя ближен!“, написа във фейсбук отец Филип.

c