Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

Браншовик: 80% от ресторантите в Добрич правят доставки, но клиентите са малко

Около 80% от затворените в момента за посещения заведения за хранене в Добрич извършват доставки по заявка на клиенти. Отначало услугата е вървяла добре, но с течение на времето поръчките са намалели значително, а от друга страна заведенията са много на брой за капацитета на града. Въпреки това тези доставки са глътка въздух за бизнеса, коментира за Про Нюз Добрич Димитър Димитров – председател на Регионалната асоциация на хотелиерите и ресторантьорите.

„Браншът в момента е в неведение, нямаме яснота кога и как ще работим. Нова година не ни спасява, ние изгубихме повече от 90 дни. А ако отворим, ще работим с намален капацитет. Зависи от ситуацията с пандемията. Ние сме в готовност - ако кажат, веднага отваряме. Ще съберем персонал, ще спрем отпуските“, заяви Димитров.

Повечето заведения в града са запазили част от персонала си. „Колко губим от това, че държим хора на работаq ще се разбере по-късно. Поръчките за доставки са малко, почти не покриват заплатата на един работник. Все пак това е вратичка, успяваме да работим“, казва ресторантьорът.

Месеците октомври и ноември по принцип са по-слаби и се разчита на празниците през декември. В бранша обаче се притесняват, че дори и да отворят ресторантите, клиентите ще са малко, защото хората са стресирани от ситуацията.

По думите на Димитров картината е пъстра и при всеки собственик на заведение е различно. Някои държат персонала на ротационен принцип, като редуват работа и отпуски. Част от браншовиците ползват ковид-мерките - 80:20 и 60:40, или мярката „Запази ме“, по която с по 24 лв. на ден ще се подпомогнат работници от временно затворени бизнеси.

Сериозни затруднения изпитват заведенията, които плащат наеми, а такива са над 60% в Добрич. Наблюдавало се обаче и друго - въпреки че обстановката е критична, имало желаещи да наемат заведения.

c