Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

Богатството от шевици в района представя календарът на Тервел за 2021 година

Готов е календарът на Община Тервел за 2021 година, съобщават от местната администрация. След като за всяка от предходните 16 години, в които е издаван общински календар, са търсени различни теми, които да са свързани с Общината, тази година той подчертава богатството от шевици, характерно за населените места. Това става възможно, след като през 2018 г. с  дарители е събран богат фонд от облекла и предмети за бита в зала „Етнография“ на музея в Тервел.

Темата за българската шевица е широко популяризирана напоследък, и то съвсем заслужено – тя е уникална, посочват от кметството. От там допълват, че спецификата на добруджанската шевица е малко позната, а когато се говори и за една тясна етнографска зона като тервелско – почти непозната. „Затова избрахме тази тема и се надяваме нашият календар да е полезен – да служи за ориентиране във времето и да има познавателна стойност по отношение на етнографското богатство на тервелския край”, споделят от Общината.

Календарът съдържа и информация за бележитите годишнини през 2021 г.  -  за събития на национално, регионално и общинско ниво.

dav
dav
c