Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

„Албена” АД с приз "Работодател на годината" на социалното министерство

„Албена” АД е отличена с приз „Работодател на годината” в категория „Работодатели със значим принос за осигуряването на заетост на безработни лица на регионалния трудов пазар” на Министерството на труда и социалната политика /МТСП/. Отличието си връчва, тъй като дружеството е  спасило работните места на 1 877 служители и е взело на работа още 355 безработни.

В другата категория – „Успели заедно”, бе наградена фирма „Метаагро” АД от Добрич, която се е доказала в приобщаването към заетост на трайно безработни.

Наградите на форума „Работодател на годината” бяха връчени от ръководството на МТСП в лицето на министъра на труда и социалната политика Деница Сачева и зам.-министрите Султанка Петрова, Адриана Стоименова и Лазар Лазаров. Форумът се провежда за 17-а поредна година oт Агенцията по заетостта (АЗ). Тазгодишното издание се отличава с това, че наградените са не само доказали се работодатели, които са запазили служителите си в условия на пандемия, но и са разкрили нови работни места.

„През последните 10 месеца мярката 60/ 40 се превърна в основен фактор за намаляване на негативното въздействие на Ковид кризата върху пазара на труда и за съхраняване на 100% от дохода на работещите в най-засегнатите компании. Мярката гъвкаво се преструктурираше така, че да отговаря на динамично променящите се обстоятелства“. Това каза социалният министър Деница Сачева и даде пример със сектори като ресторантьорство и транспорт където мярката стана 80/ 20. „За да отговорим на втората вълна създадохме проекта „Запази ме“, който дава право засегнатите работници да получават компенсация от 24 лева за всеки ден на неплатен отпуск“, допълни тя.

По думите й от април до момента по мярката 60/ 40 са преведени над 585 млн. лева за запазване на 250 000 работни места. Министър Сачева подчерта, че антикризисните мерки са достигнали до повече от 300 000 заети лица и над 15 000 работодатели. „Анализите показват, че без взетите от правителството мерки безработицата щеше да е с 3,6% по-висока. Показател за добра работа е и, че през тези месеци броят на постъпилите на работа е със 17,7% повече в сравнение с 2019 г.“, обясни още Сачева.

В категорията „Работодатели със значим принос за осигуряването на заетост на безработни лица на регионалния трудов пазар” приз взеха също „Рила-Боровец” АД, които са запазили 235 от работниците си и са наели нови 40, и „Язаки България" ЕООД, оставили на работа 2 789 човека и назначили нови 130.

c