Общество Спорт

Връчват “Венец на победителя” 2020 на 14 легенди и заслужили спортни личности

14 заслужили спортисти, ръководители и деятели са удостоени с най-високото държавно отличие в областта на спорта – “Венец на победителя” за 2020 г. Официалното награждаване ще се състои в края на месец януари по време на шестото издание на “Нощта на шампионите”.

Традиционната церемония, на която се отличават най-успешните наши спортисти за изминалата година, легенди и дейци на българския спорт, се организира от Българския спортен тотализатор и Българската национална телевизия. Тотализаторът осигурява и парична награда за победителите в размер на 215 000 лв.
Почетният знак ще бъде връчен от министъра на младежта и спорта Красен Кралев, който утвърди списъка на наградените със заповед от 22 октомври, съобщиха от Спортното министерство.

От там припомнят, че до този момент, носители на “Венец на победителя” са двама от легендите на българския бокс – Ивайло Маринов и Петър Лесов. Олимпийските шампиони празнуваха кръгли годишнини през лятото.

По време на церемонията “Нощта на шампионите” ще бъдат наградени още 10 заслужили спортисти. Сред тазгодишните отличени са:

 • олимпийските шампиони Ваня Гешева (кану-каяк), Асен Златен (вдигане на тежести), Йордан Биков (вдигане на тежести), Светла Оцетова (гребане) и Здравка Йорданова (гребане)
 • Най-високото държавно отличие в областта на спорта ще получат още:
  • Георги Глушков – единственият българин играл в Националната баскетболна асоциация /NBA/
  • Бианка Панова – абсолютна световна шампионка по художествена гимнастика
  • Живко Вангелов – двукратент световен и европейски шампион по борба
  • Стоян Балов – световент шампион по борба
  • Михаил Таков – дългогодишен капитан на националния отбор по бокс

Освен успели спортисти сред наградените всяка година има и ръководители, меценати и журналисти, които помагат за развитието на българския спорт. Сред отличените за 2020 г. ще бъде председателят на Българската федерация по ски Цеко Минев по повод неговата 60-та годишнина.

Сред удостоените със заповедта от октомври е и легендата на българския автомобилен спорт Илия Чубриков. Той трябваше да участва в “Нощта на шампионите” и да получи “Венец на победителя” по повод 85-та си годишнина, но ни напусна в събота (5 декември). Чубриков постигна победи в 19 международни надпревари и още над 30 подиумни класирания в различни дисциплини. До началото на 90-те години той беше в челото на най-добрите 20 пилоти в света на Международната федерация по автомобилизъм с приоритет “А” в Световния рали шампионат. Наградата ще бъде връчена на неговите роднини.

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *