Водещи новини - дясно Здраве Общество

Доц. Кунчев: Медиците на първа линия с желание да се ваксинират – от 100% до 1/3 от персонала

“Доколкото държавата организира ваксинацията – изборът е доброволен. Дали някоя частна компания – авиокомпания (например), ще иска сертификат за ваксинация, държавата няма да въвежда задължителен характер. Държавата трябва да осигури възможност на всеки български гражданин да се ваксинира.”

Това заяви по време на участие в БНТ държавният главен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Идеята е да бъдат достигнати 70-75% ваксинирани, но никак няма да е лесно, подчерта за пореден път доц. Кунчев.

Той обяви че в момента се изготвят списъци с медицинските специалисти на първа линия, които имат желание да бъдат ваксинирани. Както в началото на седмицата стана ясно, от информацията на Здравното министерство, списъците трябва да са готови до четвъртък.

Доц. Кунчев сподели, че има значителни разлики сред желаещите доброволно да се ваксинират медици, както от отделни лечебни заведения, така и регионално (по градове). На места интересът е малък – 20-30% желаят да се ваксинират, на други – почти 100%, информира за моментната ситуация държавният главен здравен инспектор.

Според него, разликата сред медицинската колегия идва от факта, че доста хора биха искали да има повече данни и опит с ваксината. “Изследванията сред над 40 000 души обаче дават надеждна информация”, счита доц. Кунчев.

Ще се върнат ли децата в детските градини и яслите още на 14 декември.

“Решението за детските градини е колкото медицинско, толкова социално-икономическо и политическо. Знаем колко хора нямат друг избор и трябва да останат по домовете си, за да гледат децата.”

Тенденцията е за спад – “макар много крехка и в началото”, предупреди доц. Кунчев и подчерта, че “не трябва да пропиляваме постигнатото до момента”.

Според него, в най-скоро време ще има приравняване на антигенните тестове с лабораторните PCR изследвания. “Но трябва да си даваме сметка, че има различни антигенни тестове – едни са по 5 лева, други по 35 лева. Трябва да е ясно, че ще има разминаване в резултатите.”

В България ще имаме възможност да прекараме едни почти традиционни коледно-новогодишни празници. “Ако обаче му отпуснем края – ако тръгнем по магазините и събираме големи компании, резултатите ще ги видим още на 7-8 януари”, изрази опасения и предупреди главният държавен инспектор.

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *