Водещи новини - дясно Култура Общество

40 години от смъртта на Джон Ленън

Днес се навършват 40 години от смъртта на легендата Джон Ленън. По традиция фенове на „Бийтълс” от цял свят ще отбележат смъртта му с цветя, песни и молитва. Ленън беше застрелян в Ню Йорк от Марк Дейвид Чапман на 8 декември 1980 година.

На 8 декември 1980 година, връщайки се с жена си Йоко Оно от звукозаписното студио в Ню Йорк, Джон Ленън е застрелян. Убиецът му отправя към него пет изстрела с пистолет и търпеливо изчаква полицията, докато чете „Спасителят в ръжта“ на Селинджър. Ленън умира по-късно в болницата. Марк Чапман получава доживотна присъда, няколко пъти се опитва да бъде освободен предсрочно, но исканията му не са уважени от съда. Наскоро за 11-и пореден път му беше отказано предсрочно освобождаване.

Ленън е една от най-влиятелните и популярни личности в поп културата на XX век. Придобива световна известност като член и водеща фигура в рок формацията Бийтълс, получила международна слава през 60-те години. Ленън е в основата на еволюцията в стила на групата, който от традиционни любовни сюжети, на фона на семпла мелодия, прераства в социално ангажирани текстове, а съставът започва да експериментира с различни музикални течения.

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *