Вторник, 23 април 2024

23.04.2024

Последвайте ни

Предупредителен код за област Добрич - силен вятър и вълнение на морето днес и утре

Дъжд, сняг и вятър

Предупреждение от първа степен (жълт код) за значителен валеж и силен вятър е обявено за 07.12.2020 г. - за 16 области в страната, съобщиха от НИМХ.

  • Значителни валежи ще има в областите: София, Кюстендил, Благоевград, Пазарджик, Пловдив, Смолян, Кърджали и Хасково.
  • Силен вятър ще духа в Източна България: Русе, Силистра, Разград, Шумен, Търговище, Добрич, Варна и Бургас.
карта - НИМХ

От НИМХ предупреждават за опасност от възникване на поройни наводнения

В резултат на интензивни валежи има опасност от възникване на поройни наводнения както следва:

  • Черноморски басейн:През нощта на 07 срещу 08.12.2020 г. – във водосборите на р. Камчия (р. Отекидере, р. Котленска), р. Двойница (р. Комлудере, р. Еркешка, р. Великовска, р. Денизлерска, р. Карагьолгенска и по основната река), р. Дращела (по основната река), р. Хаджидере (р. Бяла).
  • Източнобеломорски басейн:През нощта на 07 срещу 08.12.2020 г. – във водосбора на р. Тунджа (в притоците ѝ р. Мочурица, р. Мараш, р. Беленска, р. Блягорница, р. Радова, р. Лещова, р. Лазова, р. Асеновска, р. Новоселска, р. Топлата, р. Поповска, р. Сливитовска и в средното течение по основната река).
  • Западнобеломорски басейн:В следобедните часове на 07.12.2020 г.– в средната и долна част от водосбора на р. Струма (в притоците ѝ р. Лисийска, р. Логодашка, р. Стара река, р. Сушичка, р. Потока, р. Цапаревска, р. Лебница, р. Мелнишка, р. Струмешница, р. Градешница, р. Петричка, по основната река), р. Пиринска Бистрица (в притока ѝ р. Калиманска река и по основната река) и в целия водосбор на р. Места (в притоците ѝ р. Канина, р. Безбожка, р. Лъкенска, р. Бистрица, р. Каменица, р. Костена, р. Туфча, р. Дъбнишка, р. Неврокопска и в долното течение по основната река).

Днес ще бъде облачно. Около обяд започналите от запад валежи ще се усилят, а до вечерта ще обхванат и Централна България. В югозападните райони се очакват значителни количества. Привечер дъждът в Северозападна България ще започне да преминава в сняг. Ще духа умерен, в североизточната половина от страната и силен вятър от изток-североизток. Максималните температури ще са между 6° и 11°.

В планините ще бъде облачно, с валежи от дъжд, над 1800 метра - от сняг. В масивите от Югозападна България количествата на валежа ще са значителни. Ще духа умерен, временно силен юг-югоизточен вятър. С понижението на температурите дъждът ще преминава в сняг и на по-малка височина. Привечер и през нощта срещу вторник по проходите ще има условия за навявания. Максимална температура на 1200 метра - около 6°, на 2000 метра - около 0°.

Над Черноморието ще бъде облачно, на места с валежи от дъжд. Ще духа умерен и силен изток-северозиточен вятър. Максимални температури на въздуха между 9° и 11°. Температурата на морската вода е 11-13°. Вълнението на морето ще бъде 3-4 бала.

Атмосферното налягане е по-ниско от средното за месеца и ще продължи да се понижава

На 07.12.2020 слънцето изгря в 07:44 часа и ще залезе в 16:52 часа. Продължителността на деня е 09:07 часа.

прогнозни данни за Добрич - НИМХ

Дежурен синоптик: Георги Цеков / НИМХ

c