Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

Отбелязваме Международния ден на гражданската авиация

Днес е Международният ден на гражданската авиация. Международната организация за гражданска авиация ICAO е специализирана агенция на Организацията на обединените нации. ICAO класифицира принципите и техниките на международното въздушно навигиране и подпомага планирането и развитието на международния въздушен транспорт да осигури безопасност и системен растеж.

Главната дирекция е разположена в центъра на Монреал, Канада. Официални езици са английски, арабски, испански, китайски, руски, френски. Съветът на организацията усвоява стандарти и обичайни практики относно въздушното ориентиране, неговата инфраструктура, самолетните инспекции, както и превенцията на незаконни интерференции и улесняване на граничните процедури за международната цивилна авиация. В допълнение ICAO очертава протоколите, спазвани при разследване на самолетни катастрофи от властите по сигурността на транспорта на държави, подписали така известната Чикагска конвенция.

В ICAO членуват 190 държави. Тя е учредена с „Конвенцията за международната гражданска авиация“ (Чикагска конвенция), подписана на 7 декември 1944 година. През 1992 година ICAO обявява 7 декември за Международен ден на гражданската авиация.

Целите на ICAO са да осигурява безопасно разрастване на международната гражданска авиация, като се спазва определен порядък: да насърчава професионалното развитие в проектирането и използването на летателни апарати за мирни цели; да подобрява въздушните пътища, летищата и съоръженията за въздушна навигация; да задоволява нуждите на хората по света от безопасен, редовен, ефективен и икономичен въздушен транспорт; да предотвратява разпиляването на ресурси поради ненужна конкуренция и др.

c