Сряда, 24 април 2024

24.04.2024

Последвайте ни

Експортен коридор използват производители на билки, зърно, сирене, охлюви от Североизтока

79 земеделци от Североизточна България вече са получили шанс да реализират продукцията си на външните пазари в рамките на Черноморския регион, въпреки наложените ограничения заради ковид пандемията, съобщават от Областния информационен център-Варна. 

За целта, производителите са се регистрирали безплатно в международната онлайн платформа agrodeals.net, създадена по проекта AgroNet с финансовата подкрепа на програма "Черноморски басейн" 2014-2020г. Платформата е създадена с цел да бъдат улеснени контактите между земеделски кооперации, търговци на дребно и едро от държавите в Черноморския търговски регион - България, Румъния, Република Молдова, Украйна, Грузия, Турция, Армения и Гърция.

Абонатите ползват и направените в рамките на проекта проучвания за общо 15 продукта с експортен потенциал. За България те са пшеница, царевица и овес, череши, билки, сирене и охлюви. Има и препоръки как да се увеличи износът им чрез европейски и национални средства за въвеждане на иновации, данъчни преференции за стартиращи предприятия в селските райони, участия в международни изложения, подкрепа за създаването на консорциум между малки ферми и др.

Платформата предоставя пътна карта за търговците на селскостопански стоки и услуги с обширни насоки за това какво и къде да продават и купуват, както и достъп до синтезирана информация относно националните законодателства,  изисквания и търговски споразумения.

Заинтересованите производители и търговци могат да получат ръководство за регистрация в платформата от Областните информационни центрове, както и директно чрез платформата оттук или чрез видео ръководство .

c