Водещи новини - дясно Здраве Общество

Д-р Маджаров: Отказът от ваксинация е сред най-големите заплахи за човечеството

„Световната здравна организация, още преди тази пандемия, заяви и аз съм съгласен, че една най-големите заплахи за здравето на човечеството, заедно със замърсения въздух, затлъстяването и болестите, за които всички знаем, е отказът за ваксинация на големи групи от населението. В исторически план ваксините са избавили човечеството от много тежки заболявания”. Това каза председателят на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров в ефира на „Здравей, България” по НОВА ТВ.

Според него личният пример е много важен, особено когато е даден от авторитетни личности. Той е съгласен, че в този момент политиците и известните хора, както и медиците, трябва да покажат, че ваксинацията срещу коронавируса е безопасна. Той изрази увереност в добрите резултати на препаратите и бе категоричен, че ще се ваксинира. Д-р Маджаров подчерта, че живеем в свят, в който има много и големи технически постижения.

„Ако ние започнем да се съмняваме във всяко постижение на съвременната наука, къде отиваме като общество? Ваксините са част от тази наука. Аз ще се ваксинирам, даже с нетърпение го очаквам. Много по-успокоително е да се ваксинираш и да знаеш, че си взел мерки, отколкото да очакваш във всеки един момент да се заразиш. Категорично за всеки човек над 50-годишна възраст това е доста по-разумният подход в ситуацията”, коментира председателят на БЛС.

Според него, ако ваксината не се съхранява правилно, вероятно ще загуби своята ефективност, но няма да е опасна за хората. Той определи въпросът за съхранението като едно от най-сериозните предизвикателства, пред които ще се изправят медиците у нас. Според него ваксинацията ще става в определени за целта пунктове.

източник: NOVA

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *