Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Проф. Т. Кантарджиев: Анти ковид ваксините и коя за кого е подходяща

проф. Т. Кантарджиев - кадър бТВ

С въведените в момента мерки, на Коледа вече трябва да имаме добри резултати. Въпреки това трябва не трябва да се струпваме на едно място - не повече от три семейства да се събират по Коледа. Това прогнозира и препоръча проф. Тодор Кантарджиев -директор на Центъра за заразни и паразитни болести /ЦЗПБ/, по време на свое гостуване в бТВ. 

"Досега не сме се издънвали във ваксинационната ни политика."

По думите на проф. Кантарджиев, предприетите до момента мерки са целели облекчаване на здравната система, до създаването на ефикасна и клинично одобрена ваксина.

По повод опасенията на немалка част от хората, свързани с надеждността и наличието на странични ефекти от ваксинирането, проф. Кантарджиев бе категоричен:

„Ваксините няма да са опасни за здравето, опасни могат да са единствено с това, че могат да създадат само за една година имунитет или да създадат имунитет, с който да се заразиш, но да го изкараш по-леко.“ Самият той с нетърпение чака препаратите, за да може се ваксинира, обяви директорът на ЦЗПБ . 

Той посочи, че преди да започне реалната ваксинация, предстои препаратите да се регистрират от европейските регулаторни органи. 

„Това е една солидарна политика на Европейската комисия, така че всички европейски граждани да имат равен достъп до ваксини“, уточни проф. Кантарджиев и допълни, че по негови наблюдения извън България хората не са толкова скептични срещу ефикасността на препаратите. 

Проф. Кантарджиев обяви и кои три вида ваксини се очакват у нас:

  • I / На основата на информационна РНК – инжектирана, тя влиза до най-близките клетки в организма и я кара да произвежда антитела срещу вируса
  • II / На основата на друг вирус, в който е закодиран COVID-19
  • III / На основата на готов белтък от антиген

Проф. Кантарджиев препоръча последните, като най-подходящи за хора с придружаващи заболявания и за попадащите в рискови групи. Той уточни, че компанията „Модерна“ от години произвеждат ваксини по РНК технологията, доказали по категоричен начин своята ефективност. 

Националната ваксинация – в пет фази за 6-те района

По данни на Националния ваксинационен щаб, одобрените препарати за предстоящите първи пет фази на ваксинация у нас са:

↑ Ваксините в процес на разработване (информация на производителя към ноември 2020 г.)

„Ваксините са спасили много хора и се надявам сега да направим така в обществото, че да се създаде един имунитет и да отпадне този страх от заразяване - да спрем с това пълнене на болниците.“

Проф. Кантарджиев обяви, че през следващите два месеца у нас ще пристигнат ваксини от първия тип (РНК), които са най-подходящи за работещите в здравни заведения, спешни центрове, и фармацевтичната мрежа. 

Facebook вече ще премахва реклами срещу ваксините

„Като някой се изцепи по телевизията: „няма да се ваксинирам“ и 20 хил. души, които го гледат си казват: „и аз няма да се ваксинирам“. Засега контакт с вируса са имали около 10-15% от населението. За имунитет трябва да има някъде около 70% от населението, за да падне разпространението и да започнем да хващаме отделни клъстери“, обясни директорът на ЦЗПБ. 

Според него, ако резултатите от бързите тестове се приравнят към потвърдените с PCR, то случаите със сигурност ще се увеличат. При наличие на положителен антигенен тест, задължително то трябва да бъде доказан и с PCR, отново припомни проф. Кантарджиев.

Той коментира също, че от 14 ноември страната ни се намира в плато на заболеваемостта. С около 25% са намалели случаите в столицата през изминалата седмица. В случай, че мерките се разхлабят преди Коледа, проф. Кантарджиев предупреди - хората трябва да продължат да са внимателни, да не престават да ходят на пазар с маски и да спазват дистанция.

c