Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Изтича валидността на над 170 000 безплатни е-винетки

223 605 безплатни електронни винетки, за над 21,6 млн. лв. - от бюджета на Агенция "Пътна инфраструктура", са предоставени на хора с увреждания от началото на 2020 г. Над половината от тях - около 120 хил., са с валидност до края на януари 2021 г.,  почти 37 хил. изтичат през февруари и над 16 хил. е-винетки – през март следващата година, съобщиха от пресцентъра на Националното тол управление.

С право да се движат по Републиканската пътна мрежа - до края на първите три месеца от 2021 година, са 170 000 от имащите вече издадена електронна винетка за хора с увреждания.

Проверка за срока на валидност на е-винетките, отпуснати чрез Агенцията за социално подпомагане, може да бъде направена чрез:

  • сайта на АПИ → www.api.bg
  • на www.bgtoll.bg - от бутона с надпис „Проверка на е-винетка, издадена чрез Агенция за социално подпомагане“
  • на сайта на Агенция за социално подпомагане www.asp.government.bg.

Право на безплатна едногодишна е-винетка имат хората с над 50 на сто намалена работоспособност, както и семействата, които отглеждат деца с трайни увреждания до 18-годишна възраст или до завършване на средно образование, но не по-големи от 20-годишна възраст. Съгласно Закона за пътищата, правото да получат безплатно една годишна винетна такса за един собствен или съпружеска имуществена общност лек автомобил. Техническите изисквания за автомобила са:

  • обем на двигателя - до 2 000 куб. см
  • мощност – до 117,64 kW (160 к.с.).

Заявлението за издаване на безплатна е-винетка се подава от правоимащия в дирекцията „Социално подпомагане“ по настоящия адрес – лично, с писмо или по електронен път с електронен подпис. Социалните служби обработват документите в 7-дневен срок. Агенцията за социално подпомагане изпраща всекидневно обработените заявки на Агенция „Пътна инфраструктура“, която издава е-винетката в рамките на следващия работен ден.

Препоръчително е заявленията за подновяването на безплатните винетки да бъдат подавани, когато наближи крайната дата на валидността им. Процедурата за издаване на нова винетка отнема около 10 дни. 

Издадените е-винетки важат за период от 12 месеца.

При прехвърляне на собствеността на пътното превозно средство, смяна на регистрационните табели или бракуване на автомобила, например, безплатната е-винетка не следва автомобила. В тези случаи правоимащият трябва в срок до три работни дни да уведоми АПИ, за да може да получи нова безплатна винетка до изтичането на валидността на първата.

При затруднения и нужда от консултация желаещите да им бъде издадена безплатна е-винетка  чрез Агенцията за социално подпомагане могат да се свържат с центъра за обслужване на клиенти на Националното тол управление  на тел.: 0700 10  876 или в писмен вид на e-mail: info@bgtoll.bg.

c