Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

Честваме Св. Николай (Чудотворец) - пазител на моряци, рибари и банкери, имен ден имат "побеждаващите"

В Източното православие Николай Мирликийски е канонизиран за Светец (Свети Никола). Като изключение по време на коледните пости, на днешния ден е позволено да се яде риба. Древната традиция отрежда рибата да е с люспи - най-често шаран. В паметта на поколенията и според стотици легенди, Николай (Чудотворец) е покровител на рибарите и моряците.

Името Николай означава “побеждаващ”. Само у нас, имениците са стотици хиляди - Никол, Никола, Николай, Николина, Николинка, Николета, Ненка, Нина, Нинка, Кольо, Нико, Ница и още техни производни.

Според фолклорното поверие, по време на небесната подялба на света На Свети Николай се паднали моретата, реките и езерата. Той е господар на целия подводен свят – рибите и водните демони.

В народните предания, той е “мокрият Свети Никола” или “рибният светец”. Част от легендите за него разказват, че той се повява като крилат момък с необикновена физическа сила. Лети със златните си криле над морета и океани и влиза в люти битки с водните демони. В други предания той е белобрад старец - наричан още "стари или зимни Св. Никола". Християнската иконография го представя като възрастен мъж, а в житието му е записано, че е живял като богат мъж, известен с щедростта си към бедните и нуждаещите се.

Нйа-важният елемент в обредността на този ден е свързана с приготвянето на риба или рибен курбан - задължително люспеста. Най-често това е шаран, тъй като според поверието шаранът е “слуга на Св. Никола”, а по време на морска буря, именно с огромен шаран, свети Никола запушил дупката в бедстващ кораб и спасил моряците.

В народната представа Свети Никола носи първия сняг – разтърсва дългата си бяла брада и от нея се изсипват първите снежинки. Ако на Никулден се появи скреж, това е добре за зърнените култури. Известна е поговорката: “Днес му е денят, утре му е снегът”.

На Никулден се правят предсказания за времето и бъдещата реколта. Свети Никола се смята покровител на семейството и рода, пазител на дома, имота и стоката. За свой патрон го почитат рибари, търговци, кираджии, воденичари, ловджии, банкери.

c